Αποφυλακίστηκε τη Δευτέρα ο Jay Y. Lee, διάδοχος στο τιμόνι της «αυτοκρατορίας» του ομίλου Samsung, ύστερα από την απόφαση δικαστικού συμβουλίου για αναβολή της ποινής του, η οποία προκάλεσε σοκ στο πολιτικό και επιχειρηματικό κατεστημένο της χώρας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σεούλ έχει επιβάλει στον Lee ποινή κάθειρξης 2,5 ετών για κατηγορίες που περιελάμβαναν δωροδοκία και υπεξαίρεση – μειώνοντας κατά το ήμισυ την πρωτόδικη ποινή – αλλά αποφάσισε τετραετή αναστολή εκτέλεσή της. Κάτι υπο σημαίνει πως είναι απίθανο να ξαναβρεθεί στη φυλακή.

Ο 49χρονος Lee, ο οποίος προαλείφεται για το τιμόνι ενός εκ των μεγαλύτερων επιχειρηματικών κολοσσών παγκοσμίως, κρατείτο από πέρυσι τον Φεβρουάριο.

Στις επόμενες μέρες, υπό την πίεση της διοργάνωσης των Χειμερινών Ολυμπιακών στην Πιονκγιάνκ, η αποφυλάκιση του Lee είναι ένας ακόμη πονοκέφαλος για τον πρόεδρο της χώρας Moon Jae-in, ο οποίος εξελέγη πέρυσι με πολιτική πλατφόρμα την καταπολέμηση τη διαφθορά, μετά την καθαίρεση της προκατόχου του Park.

Ο Lee τώρα μπορεί να επιστρέψει στην ανάληψη των πολλαπλών αρμοδιοτήτων που έχει στη Samsung Electronics, στους οποίους περιλαμβάνεται αυτός της ηγεσίας του Ομίλου από τη θέση του αντιπροέδρου. Οι επενδυτές επισημαίνουν ότι ο Lee έχει μπροστά του το ηράκλειο έργο του προσανατολισμού της ανάπτυξης της εταιρείας, όπως επίσης και σημαντικές επενδυτικές αποφάσεις που πρέπει να λάβει. Την ίδια ώρα, η εταιρεία, που ηγείται παγκοσμίως στον κλάδο των ημιαγωγών και των smartphone, είχε καλές επιδόσεις το 2017 όταν ο Lee ήταν φυλακισμένος.

Reuters