Η νοτιοκορεάτικη Samsung ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε μια οθόνη που βασίζεται στις πολλά υποσχόμενες οργανικές φωτοδιόδους (OLED) και έχει διάμετρο 31 ίντσες, τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα, πιέζοντας έτσι τον ανταγωνισμό για το λανσάρισμα της νέας τεχνολογίας στην αγορά.

 

Η ανακοίνωση της εταιρείας την Πέμπτη έρχεται λίγους μήνες αφότου η Sony άρχισε να πουλά την πρώτη της τηλεόραση OLED, με διαγώνιο 11 ίντσες. Το μεγαλύτερο πρωτότυπο που έχει παρουσιάσει η ιαπωνική εταιρεία περιορίζεται στις 27 ίντσες.

 

Οι οθόνες φωτοδιόδων ενεργού μήτρας (AM-OLED) χρησιμοποιούνται ήδη σε ακριβά κινητά και φορητές συσκευές πολυμέσων, ωστόσο τα μεγαλύτερα μοντέλα είναι τεχνικά δύσκολο και ακριβό να κατασκευαστούν.

 

Η τεχνολογία θεωρείται πάντως βέβαιο ότι θα επεκταθεί και στις τηλεοράσεις μεγάλης διαγωνίου, καθώς μειώνει το πάχος της οθόνης ενώ παράλληλα αυξάνει τη φωτεινότητα και περιορίζει δραστικά την κατανάλωση ενέργειας.

 

Το πρωτότυπο της Samsung, που θα παρουσιαστεί επίσημα τον Ιανουάριο στο Consumers Electronics Show του Λας Βέγκας, έχει πάχος μόλις 4,3 χιλιοστά, περίπου δέκα φορές λιγότερο από μια συνηθισμένη οθόνη LCD, και καταναλώνει σχεδόν το μισό ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με μια τηλεόραση LCD 32 ιντσών.

 

Όπως αναφέρει το Reuters, ο χρόνος ζωής της νέας οθόνης φτάνει τις 35.000 ώρες, την καλύτερη επίδοση μεταξύ των οθονών OLED που έχουν παρουσιαστεί ως σήμερα.

 

Το πότε θα φτάσει στην αγορά εξαρτάται από τους κατασκευαστές τηλεοράσεων που θα αποφασίσουν να τη χρησιμοποιήσουν στα μοντέλα της.

 

Η Samsung είναι σήμερα ο μεγαλύτερος κατασκευαστής πάνελ για τηλεοράσεις LCD.

 

Νωρίτερα το Δεκέμβριο, η ιαπωνική Toshiba ακύρωσε τα σχέδιά της για έναρξη της παραγωγής τηλεοράσεων AM-OLED το διάστημα 2009-2010 λόγω του υπερβολικού κόστους της μαζικής παραγωγής.

 

Source.png Πηγή: news.in.gr