Το νέο 5mm chip της Samsung αναμένεται να δώσει νέα ζωή στη σειρά Exynos, εστιάζοντας σε 5G, διαχείριση ενέργειας και αναβαθμισμένες ταχύτητες.

Με κάθε επισημότητα, το Samsung Exynos 1080 chip έρχεται να προστεθεί στη γκάμα επεξεργαστών της κορεατικής εταιρείας.

Πρόκειται για το πρώτο Samsung chip φτιαγμένο στα 5nm, κάτι υπόσχεται καλύτερη διαχείριση ενέργειας με αυξημένη απόδοση, παράλληλα. Θα υποστηρίζει δίκτυα 5G και Bluetooth 5.2, ενώ οι επιδόσεις του σε ό,τι αφορά τεχνολογίες AI θα είναι βελτιωμένες. Όσον αφορά τις κάμερες, αναφέρεται πως θα υποστηρίζει έως και εξαπλούς αισθητήρες κάμερας μέγιστης ανάλυσης 200MP και επίσης θα καθιστά δυνατή την επεξεργασία βίντεο HDR10+.

Η Samsung αναφέρει πως σχεδιάστηκε με το multitasking κατά νου, κι έτσι ο οκταπύρηνος επεξεργαστής ενσωματώνει έναν υψηλών επιδόσεων Cortex-A78 (2.8GHz), τρεις Cortex-A78 με ελαφρώς χαμηλότερη συχνότητα (2.6GHz) και τέσσερις Cortex-A55 (2.0GHz) για πιο απλές εργασίες. Επιπλέον,  η GPU Mali-G78 MP10 θα είναι υπεύθυνη για τα γραφικά του συστήματος - ο Exynos 990 αντίστοιχα χρησιμοποιούσε την GPU Mali-G77 MP11. Σε ανάλυση FHD+, θα υποστηρίζεται ρυθμός ανανέωσης έως 144Hz, ο οποίος διαμορφώνεται στα 90Hz όταν η ανάλυση αυξηθεί σε WQHD+.

Η εταιρεία έκανε λόγο για το "Amigo", μια από τις λειτουργίες του Exynos 1080 που αποσκοπεί στην εξοικονόμηση ενέργειας, υποσχόμενο έως και 10% καλύτερη διαχείριση σε παιχνίδια και εφαρμογές.

Όπως είχε αναφερθεί και πριν λίγες ημέρες, θα συναντήσουμε τον Exynos 1080 σε συσκευές άλλων εταιρειών - συγκεκριμένα, η σειρά X της Vivo θα χρησιμοποιεί τον νέο Exynos, ενώ φήμες θέλουν την Xiaomi να είναι επίσης μια από τις εταιρείες που θα αξιοποιήσουν το chip στις συσκευές τους.

Με την κυκλοφορία του να αναμένεται στις αρχές του 2021, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιοι κατασκευαστές θα προτιμήσουν τον Exynos 1080 και, φυσικά, τις επιδόσεις του.

  • Like 2