Το Exynos 2100 είναι το επόμενο SoC της Samsung το οποίο προορίζεται για την επόμενη ναυρχίδα της εταιρείας, το Galaxy S21.

Κατασκευασμένο με τη μέθοδο των 5nm EUV, το Exynos 2100 αποτελεί παράλληλα και το πρώτο chipset που ενσωματώνει 5G δυνατότητες.  Σε ότι αφορά τις επιδόσεις σε σχέση με τον προκάτοχό του στα 7nm, η Samsung υπόσχεται 20% χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας ή 10% υψηλότερη συνολική απόδοση. Βάση αποτελεί ο οκταπύρηνος επεξεργαστής, με τον πρώτο πυρήνα (ARM Cortex-X1) να είναι χρονισμένος στα 2,9GHz, τρεις πυρήνες Cortex-A78 υψηλής απόδοσης και τέσσερις αποτελεσματικούς πυρήνες Cortex-A55, που προσφέρουν περισσότερη από 30% βελτίωση στην απόδοση πολλαπλών πυρήνων σε σύγκριση με το προγενέστερο μοντέλο.

Αντίστοιχη βελτίωση θα πρέπει να περιμένουμε και σε επίπεδο γραφικών όπου το ARM Mali-G78 υποστηρίζει τα τελευταία API, όπως Vulkan και OpenCL, με την απόδοση να ξεπερνά το 40% σύμφωνα με τη Samsung. Κάθε smartphone που θα ενσωματώνει το Exynos 2100 chipset θα διαθέτει πολύ καλύτερες επιδόσεις AI για τη βελτίωση και την ταχύτερη εκτέλεση διαδραστικών και έξυπνων λειτουργιών. Μάλιστα η Samsung αποκάλυψε ότι το επόμενο κορυφαίο της Exynos chipset, θα ενσωματώνει GPU της AMD χωρίς να δίνονται περισσότερες πληροφορίες.

 

Σημαντικό κομμάτι του Exynos 2100 αποτελεί και ο επεξεργαστής εικόνας που υποστηρίζει αναλύσεις μέχρι 200MP ενώ είναι σε θέση να συνδυάσει περιεχόμενο από πολλαπλές κάμερες, ένα από τα φημολογούμενα χαρακτηριστικά του Galaxy S21. Σε άλλες βελτιώσεις που προσφέρει του Exynos 2100 περιλαμβάνεται η απόδοση στο zoom, η μείωση θορύβου σε μια φωτογραφική λήψη αλλά και η αναγνώριση σκηνών και αντικειμένων προκειμένου το λογισμικό να ρυθμίζει κατάλληλα την κάμερα για το καλύτερο αποτέλεσμα. Για την εγγραφή βίντεο, υποστηρίζεται ανάλυση 8K στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο αλλά και 4K UHD στα 120fps.

Τέλος το ενσωματωμένο 5G modem υποστηρίζει φάσμα 5G sub-6GHz και mmWave από 2G GSM/CDMA, 3G WCDMA και 4G LTE, για ισχυρή και αξιόπιστη κάλυψη δικτύου. Το μόντεμ παρέχει μέγιστη ταχύτητα downlink μέχρι και 5.1-gigabit ανά δευτερόλεπτο (Gbps) σε sub-6-gigahertz (GHz) και 7.35Gbps σε mmWave, ή μέχρι 3.0Gbps σε 4G δίκτυο με υποστηρίξη 1024 Quadrature Amplitude Modulation (QAM).