Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εκτιμούσαν ότι η Samsung θα χρησιμοποιούσε τη δική της τεχνολογία smartphone-to-satellite στη σειρά Galaxy S23, παρόμοιας λειτουργίας με εκείνη της Apple στις συσκευές iPhone 14, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε τελικά.

Πρόσφατα όμως, η εταιρεία παρουσίασε ένα νέο μόντεμ 5G NTN (Non-Terrestrial Network) που θα επιτρέπει την αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ smartphone και δορυφόρων. Η τεχνολογία θα επιτρέπει στους χρήστες να πραγματοποιούν και να λαμβάνουν κλήσεις ή να στέλνουν και να λαμβάνουν μηνύματα κειμένου και δεδομένα χωρίς την ανάγκη κάποιου δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Η τεχνολογία αναμένεται να ενσωματωθεί σε μελλοντικούς επεξεργαστές Samsung Exynos. Ο στόχος της εταιρείας με την εισαγωγή του νέου μόντεμ είναι να επιτραπεί στους ανθρώπους που βρίσκονται σε βουνά, ερήμους ή άλλες απομακρυσμένες περιοχές να επικοινωνούν με άλλους σε καταστάσεις κινδύνου. Το 5G NTN συμμορφώνεται με τα πρότυπα 3rd Generation Partnership Project (3GPP Release 17), κάτι που σημαίνει ότι λειτουργεί με τις τυπικές υπηρεσίες επικοινωνιών από κατασκευαστές chips, κατασκευαστές smartphones και παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

12857c80-b35a-11ed-beeb-aa2322bb0dd9.webp

Η Samsung πάντως έκανε γνωστό, ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία της θα μπορούσε επιπλέον να χρησιμοποιηθεί και για τη μετάδοση φωτογραφιών υψηλής ευκρίνειας ή ακόμη και βίντεο, πέρα από την αποστολή μηνυμάτων ή τη πραγματοποίηση κλήσεων. Όπως ανακοίνωσε η Κορεάτικη εταιρεία, προσομοίωσε την τεχνολογία χρησιμοποιώντας το Exynos Modem 5300 «για την ακριβή πρόβλεψη των τοποθεσιών των δορυφόρων και την ελαχιστοποίηση των αλλαγών συχνότητας που προκαλούνται από τη μετατόπιση Doppler». Αυτό θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για τα υβριδικά επίγεια δίκτυα NTN «στο πλαίσιο προετοιμασίας για την άφιξη του 6G» δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Samsung. Min Goo Kim.

Στην έκθεση CES 2023, η Qualcomm παρουσίασε τη δική της δορυφορική τεχνολογία που έχει την ονομασία Snapdragon Satellite. Η τεχνολογία επιτρέπει σε συσκευές και smartphones να στέλνουν μηνύματα όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο σήμα κινητής τηλεφωνίας, αρκεί να ενσωματώνουν τον επεξεργαστή Snapdragon 8 Gen 2 και το Snapdragon X70 modem, καθώς και μερικές ακόμη ασύρματες τεχνολογίες. Δεδομένου ότι το Galaxy S23 της Samsung διαθέτει και τα δύο chips, θεωρήθηκε ότι η συσκευή μπορεί να προσφέρει δυνατότητες δορυφορικής επικοινωνίας. O Αντιπρόεδρος της Samsung Mobile experience, TM Roh ωστόσο δήλωσε ότι δεν ήταν η καλύτερη στιγμή, καθώς η δορυφορική λειτουργικότητα εξακολουθεί να είναι αρκετά περιορισμένη. «Όταν υπάρξει το σωστό χρονικό σημείο, η υποδομή και η τεχνολογία είναι έτοιμη, και τότε φυσικά για τις συσκευές Samsung Galaxy, για το τμήμα κινητής τηλεφωνίας μας, θα εξετάσουμε ενεργά την υιοθέτηση αυτής της δυνατότητας» δήλωσε σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στο CNET.