Κατά τη διάρκεια της 55ης ετήσιας συνάντησης με επενδυτές, η Samsung Electronics ανακοίνωσε την είσοδο της στην αγορά των επιταχυντών Τεχνητής Νοημοσύνης. Η γνωστή Νοτιοκορεάτικη εταιρεία πρόκειται στις αρχές του 2025 να λανσάρει τη σειρά επιταχυντών Mach-1.

Στην ετήσια συνάντηση με επενδυτές και αναλυτές, η Samsung Electronics έκανε γνωστή την πρόθεση της να ανταγωνιστεί καθιερωμένους παίκτες στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα των επιταχυντών Τεχνητής Νοημοσύνης όπως η NVIDIA. Η 1η γενιά του Mach-1 αποτελεί ένα ASIC (application-specific integrated circuit) εξοπλισμένο με μνήμη LPDDR που εκτιμάται ότι θα διαπρέψει στην επιτάχυνση εφαρμογών edge computing.

Αν και η Samsung δεν σκοπεύει να ανταγωνιστεί άμεσα τις ultra-high-end λύσεις AI της NVIDIA, όπως είναι τα H100, B100 ή B200, πρόκειται να ακολουθήσει μία στρατηγική που επικεντρώνεται περισσότερο στο να καλύψει ένα κενό που έχει διακρίνει στην αγορά edge computing, όπου η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και η ενεργειακά αποδοτική υπολογιστική έχουν τη μεγαλύτερη σημασία, προσφέροντας επιπλέον ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά .

Καθώς, στο κόσμο του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT), παράγονται δεδομένα με εκθετικό ρυθμό, με αποτέλεσμα οι υπάρχουσες υποδομές δικτύων και υποδομών να μην επαρκούν για την ανάλυση και επεξεργασία τους, δημιουργήθηκε η ανάγκη να έχουμε την υπολογιστή ισχύ κοντά στα ίδια τα δεδομένα. Έτσι, δημιουργήθηκε μία νέα αρχιτεκτονική δικτύου, το edge computing, που ουσιαστικά τοποθετεί την «υποδομή πληροφορικής» κοντά στη πηγή των δεδομένων, δηλαδή στο «άκρο του δικτύου». Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα του edge computing είναι το χαμηλότερο κόστος κτήσης, συντήρησης και διαχείρισης και η μειωμένη πολυπλοκότητα των υποδομών. Η εταιρεία ερευνών Gartner εκτιμά ότι μέχρι το 2025, η επεξεργασία των δεδομένων σε ποσοστό 75% θα πραγματοποιείται εκτός των κέντρων δεδομένων ή των υποδομών cloud.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα SeDaily, οι επιταχυντές Mach-1 διαθέτουν ένα πρωτοποριακό χαρακτηριστικό που μειώνει σημαντικά, έως και κατά 0,125x τις απαιτήσεις σε memory bandwidth για την εξαγωγή συμπερασμάτων (inference) κατά 0,125x σε σύγκριση με τα υπάρχοντα σχέδια. Αυτή η καινοτομία θα μπορούσε να δώσει στη Samsung ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην απόδοση και στην ενεργειακή αποδοτικότητα όσον αφορά τις εφαρμογές edge computing.

mach-1_2.webp

Καθώς η ζήτηση για συσκευές και υπηρεσίες που λειτουργούν με Τεχνητή Νοημοσύνη συνεχίζει να αυξάνεται, η είσοδος της Samsung στην αγορά των επιταχυντών Τεχνητής Νοημοσύνης αναμένεται να εντείνει τον ανταγωνισμό και να προωθήσει την καινοτομία στον κλάδο.

Αν και η NVIDIA κατέχει επί του παρόντος δεσπόζουσα θέση, η τεχνολογία αιχμής της Samsung και η πρόσβαση σε προηγμένους κόμβους παραγωγής ημιαγωγών θα μπορούσαν να την καταστήσουν έναν ιδιαίτερα αξιόλογο ανταγωνιστή. Το πρώτο chip Mach-1 έχει τεχνολογικά επαληθευτεί σε επίπεδο FPGA (field-programmable gate array) ενώ ο τελειοποίηση του σχεδιασμού SoC αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς. 

  • Like 2