Σύμφωνα με φήμες, η Samsung ενδέχεται να αναπτύσσει τους δικούς της ARM-based επεξεργαστές για τους φορητούς της υπολογιστές με Windows. Η Κορεάτικη εταιρεία θα έχει παρουσιάσει τα συγκεκριμένα laptops έως στο 2025.

Σύμφωνα με το Κορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Pulse News, η Samsung Electronics, σε μία ενδιαφέρουσα αλλαγή στρατηγικής, ενδέχεται να αποφάσισε να ξεκινήσει την ανάπτυξη των δικών της ARM-based επεξεργαστών, για να ελαχιστοποιήσει την εξάρτηση της από τρίτους προμηθευτές επεξεργαστών.

Το Pulse News ισχυρίζεται ότι η Samsung Electronics «στρατολόγησε» έναν πρώην ανώτερο σχεδιαστή/μηχανικό επεξεργαστών από την AMD (Advanced Micro Devices) για να ηγηθεί του νέου προγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος επεξεργαστής θα έχει την ονομασία «Galaxy Chip» και θα βασίζεται στην αρχιτεκτονική της ARM, με τον σχεδιασμό να πραγματοποιείται εξολοκλήρου in-house.

SAMSUNG LAPTOP_2.webp

Με το «Galaxy Chip», και τις διάφορες εκδόσεις του, η Samsung θα αντικαταστήσει τους επεξεργαστές της Intel που βρίσκονται στις συσκευές Galaxy Book. Βεβαίως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Samsung αναπτύσσει τους δικούς της ARM-based επεξεργαστές. Η εταιρεία έχει σχεδιάσει αρκετούς επεξεργαστές που βασίζονται στην αρχιτεκτονική της ARM για φορητές συσκευές με το πρόγραμμα Exynos (το οποίο έκανε ντεμπούτο με το Samsung Galaxy S II).

Αν και βιώσιμο, το πρόγραμμα Exynos τελικά εγκαταλείφθηκε επειδή τα Exynos SoC (System-on-Chips) έτειναν να υστερούν σε σχέση με τα αντίστοιχα Snapdragon SoC του βασικού ανταγωνιστή Qualcomm όσον αφορά την multi-core απόδοση, την ενεργειακή αποδοτικότητα και τη σταθερότητα. Για παράδειγμα, με τη κυκλοφορία του Galaxy S23, είναι η πρώτη φορά από το 2011 όπου δεν διατέθηκαν συσκευές με Exynos SoC.