Αν και οι ενημερώσεις λογισμικού της Samsung έχουν βελτιωθεί σημαντικά -και σε ποιότητα και σε συχνότητα- τα τελευταία χρόνια, εντούτοις ένα σημαντικό πρόβλημα παραμένει για τους κατόχους συσκευών της Κορεατικής εταιρείας: το λεγόμενο «region fragmentation».

Επί του παρόντος για παράδειγμα, το Galaxy S21 που πωλείται στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει διαφορετική έκδοση λογισμικού από εκείνη ενός Galaxy S21 που πωλείται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρόλο που το hardware είναι ακριβώς ίδιο. Ευτυχώς, η Samsung σκοπεύει να το αλλάξει αυτό.

Κάθε συσκευή, διαθέτει ένα ειδικό κωδικό CSC που ουσιαστικά υποδεικνύει τη περιοχή που κυκλοφόρησε η συσκευή. Οι αναβαθμίσεις συνήθως ξεκινούν σε συγκεκριμένες τοποθεσίες κάθε φορά, καθώς αυτός είναι ένας απλός τρόπος να αποφευχθεί η εξάπλωση της «ζημιάς» όταν διαπιστωθεί ότι κάποια ενημέρωση λογισμικού ήταν προβληματική και «buggy». Έτσι, αν για παράδειγμα η εταιρεία
«προλάβει» κάποιο προβληματικό patch προτού διανεμηθεί σε όλες τις περιοχές, μετριάζει τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί. Παρόλα αυτά, αυτή η στρατηγική έχει τα δικά της προβλήματα.

Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, αν μεταβείτε σε άλλη χώρα που χρησιμοποιεί διαφορετικό CSC από τη περιοχή όπου αγοράστηκε το τηλέφωνο ενδέχεται να βρεθεί εκτός προγράμματος ενημέρωσης για κάποιο διάστημα. Δεν είναι κάτι σημαντικό, με την έννοια ότι δεν κινδυνεύετε να χάσετε κάποια αναβάθμιση, ωστόσο το ότι ορισμένες περιοχές περιστασιακά περιμένουν εβδομάδες για μια ενημερωμένη έκδοση κώδικα ασφαλείας που έχει ήδη διανεμηθεί σε άλλες χώρες, δεν είναι και η καλύτερη εμπειρία χρήσης. Από πλευρά development, οι δοκιμές και οι διανομές πολλαπλών εκδόσεων του ίδιου λογισμικού αποτελεί μία περιττή δαπάνη πόρων για τη Samsung.

Σύμφωνα με το Galaxy Club ωστόσο, η Samsung πρόκειται να αλλάξει στρατηγική. Η έκδοση 4G του Galaxy A52 διατέθηκε με πολύ λιγότερες παραλλαγές του CSC από άλλα τηλέφωνα, μία τάση που συνεχίστηκε και με τα Galaxy Z Fold3 και Flip3. Όλα τα ευρωπαϊκά μοντέλα φαίνεται να μοιράζονται το ίδιο CSC, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους. Το Galaxy Club λέει πως τα «κλειδωμένα» (στο δίκτυο κάποιου παρόχου) τηλέφωνα στην Ολλανδία εξακολουθούν να έχουν διαφορετικούς κωδικούς CSC, ωστόσο μετά από λίγο ψάξιμο, η ιστοσελίδα Android Police επιβεβαίωσε ότι οι συσκευές που πωλούν οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο φέρουν την ίδια έκδοση firmware με τα ξεκλείδωτα μοντέλα. Αυτό επομένως σημαίνει ότι ο αριθμός των παραλλαγών του CSC ενδέχεται να διαφέρει ανάλογα με τον πάροχο ή τη χώρα. 

Εκτός από τα λίγα μοντέλα του 2021 που αναφέρθηκαν παραπάνω, παρόμοια λογική -με λιγότερες παραλλαγές κωδικών CSC- θα ακολουθηθεί και με τα κινητά του 2022 συμπεριλαμβανομένων των σειρών Galaxy A13, A33, A53 και S22. Το Galaxy Club λέει ότι αυτές οι συσκευές αναπτύσσονται χωρίς τοπικούς κωδικούς CSC και υποθέτουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα μοντέλα.

Ποιο είναι το θετικό για τους χρήστες; Το πιο σημαντικό όφελος προέρχεται από τη μείωση των πόρων που δαπανά η Samsung για την προετοιμασία αυτών των ενημερώσεων. Αντί να αναπτύσσει μία έκδοση ανά χώρα, τώρα θα εργάζεται πάνω σε ένα build ανά περιοχή (π.χ. Ευρώπη, Β. Αμερική). Χάρη στην εξοικονόμηση πόρων και έργου, η Κορεατική εταιρεία θα προετοιμάζει και θα διανέμει τις ενημερώσεις για τις συσκευές της ταχύτερα από ποτέ.

  • Like 4