Δύο νέους φωτογραφικούς αισθητήρες για smartphones ανακοίνωσε η Samsung οι οποίοι είναι σε θέση να κάνουν λήψεις με ανάλυση έως και 200MP.

Αρχικά ο αισθητήρας εικόνας ISOCELL HP1 εκτός από την τεράστια ανάλυση που προσφέρει, έχει μέγεθος pixel 0,64μm ενώ αναμενόμενα ξεχωρίζει για την λεπτομέρεια που χαρίζει στο τελικό αποτέλεσμα ακόμα και αν η φωτογραφία περικοπεί ή αλλάξει μέγεθος. Διαθέτει ακόμα την τεχνολογία ChameleonCell για pixel-binning η οποία χρησιμοποιεί διάταξη δύο προς δύο, τέσσερα προς τέσσερα ή πλήρη pixel ανάλογα με το περιβάλλον. Σε περιβάλλον χαμηλού φωτισμού, ο HP1 μετατρέπεται σε αισθητήρα εικόνας 12.5MP με μεγάλα pixels 2,56μm συγχωνεύοντας 16 γειτονικά pixels. Σύμφωνα με τη Samsung, το νέο σχηματισμένο pixel 2,56μm είναι ικανό για μεγαλύτερη απορρόφηση και ευαισθησία φωτός, παράγοντας φωτεινότερες και πιο καθαρές φωτογραφίες σε εσωτερικό περιβάλλον ή το απόγευμα.

Στον τομέα του βίντεο, είναι εφικτή η λήψη σε ανάλυση 8K και στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο, με το ISOCELL HP1 αισθητήρα να συγχωνεύει τέσσερα γειτονικά pixels προκειμένου να μειώσει την ανάλυση στα 50MP ή 8.192 x 6.144 για λήψη video 8K (7.680 x 4.320) χωρίς να χρειάζεται περικοπή ή μείωση της πλήρους ανάλυσης της εικόνας. Αν και δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση μέχρι στιγμής, οι πιθανότητες να δούμε το συγκεκριμένο αισθητήρα σε κάποια συσκευή της Samsung είναι πολλές, με πιο δημοφιλή υποψήφιο το Galaxy S22 Ultra που θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2022.

Επιπλέον η νοτιοκορεατική εταιρεία ανακοίνωσε το ISOCELL GN5, τον πρώτο αισθητήρα 50MP 1.0μm που ξεχωρίζει για την τεχνολογία Dual Pixel Pro. Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει την αυτόματη εστίαση σε στιγμιαίο χρόνο και προς όλες τις κατευθύνσεις ενώ ο αισθητήρας διαθέτει ένα εκατομμύριο φωτοδιόδους ανίχνευσης φάσης που καλύπτουν όλες τις περιοχές του αισθητήρα. Ο αισθητήρας εικόνας ISOCELL GN5 χρησιμοποιεί επίσης την ιδιόκτητη τεχνολογία pixel της Samsung, η οποία εφαρμόζει το Front Deep Trench Isolation (FDTI) σε ένα προϊόν Dual Pixel, για πρώτη φορά στον κλάδο. 

  • Like 2