Η Samsung ανακοίνωσε σήμερα το πολυαναμενόμενο νέο chipset, το Exynos 2200, προϊόν συνεργασίας με την AMD.

Το Exynos 2200 SoC το οποίο θα ενσωματώνουν τα μοντέλα της σειράς Galaxy S22 που θα κυκλοφορήσουν τον επόμενο μήνα, είναι το πρώτο chipset για smartphones που διαθέτει GPU με δυνατότητα ray tracing, μια τεχνολογία που απογειώνει την ποιότητα των γραφικών. Η συνεργασία των δύο εταιρειών ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2019, με την AMD να επιβεβαιώνει τον περασμένο χρόνο ότι θα φέρει την αρχιτεκτονική RDNA2 στα smartphones, εκτοξεύοντας τις γραφικές επιδόσεις των mobile παιχνιδιών.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το Exynos 2200 SoC είναι κατασκευασμένο με την αρχιτεκτονική των 4nm EUV της εταιρείας, με τη GPU να έχει τη δική της ονομασία που είναι "Xclipse". Μάλιστα υψηλόβαθμο στέλεχος της AMD δηλώνει ότι το συγκεκριμένο chipset αποτελεί μόνο το πρώτο ανάμεσα σε πολλά Exynos SoC που θα δούμε στο μέλλον και τα οποία θα στηρίζονται στην τεχνολογία γραφικών AMD RDNA.

Σε επίπεδο επεξεργαστικής ισχύος, το Exynos 2200 χρησιμοποιεί πυρήνες Armv9, τον κορυφαίο πυρήνα Cortex-X2, τρεις Cortex-A710 για πιο ισορροπημένες επιδόσεις αλλά και 4 πυρήνες Cortex-A510 στις περιπτώσεις που ο φόρτος εργασίας δεν είναι μεγάλος. Ενσωματώνει ακόμα ανανεωμένο NPU που σύμφωνα με τη Samsung προσφέρει διπλάσιες επιδόσεις από τον προκάτοχό του, με δυνατότητα υποστήριξης αισθητήρων κάμερας που μπορεί να φτάσουν έως τα 200MP, όπως αυτό που ανακοίνωσε πέρσι η νοτιοκορεατική εταιρεία.

Τα τελευταία χρόνια, το κορυφαίο Exynos SoC κάνει την εμφάνισή του στη σειρά Galaxy S που διατίθεται στην Ευρώπη, με τη Samsung να επιλέγει την πρόταση της Qualcomm για την αμερικανική αγορά κυρίως. Όμως και άλλοι κατασκευαστές smartphone στηρίζονται σε Exynos chipsets, μια συνθήκη που όπως φαίνεται δεν θα αλλάξει και φέτος με την κυκλοφορία του Galaxy S22. Αυτό που μένει να δούμε είναι κατά πόσο η ενσωμάτωση της AMD τεχνολογίας αλλάζει το παιχνίδι σε ότι αφορά τις επιδόσεις ενός mobile chipset.

  • Like 7