Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Sammobile, η Google ζήτησε από την Samsung να της κατασκευάσει ένα νέο custom system-on-chip, αφού πρώτα εξέτασε και άλλες εναλλακτικές λύσεις/ παρόχους ή ακόμα και την περίπτωση να το σχεδιάσει και η ίδια.

Το νέο αυτό system-on-chip αναμένεται να χρησιμοποιεί επεξεργαστή και επεξεργαστή γραφικών που βασίζονται σε αρχιτεκτονικές/ σχέδια της ARM καθώς και κάποιες custom λύσεις της Google. Το system-on-chip Exynos θα διαθέτει δύο πυρήνες Cortex-A78, δύο πυρήνες Cortex-A76 και τέσσερις πυρήνες Cortex-A55. Ο επεξεργαστής γραφικών θα είναι τύπου Mali MP20 που βασίζεται σε μία νέα αρχιτεκτονική της ARM με την κωδική ονομασία Borr. Ο πυρήνας Cortex-A78 εντωμεταξύ αλλά και ο πυρήνας «Borr» δεν έχουμε ανακοινωθεί επίσημα από την ARM ακόμα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Cortex-A78 είναι ισχυρότερος του Cortex-A77 που είναι κατά 20% περίπου ταχύτερος από τον Cortex-A76, τότε έχουμε να κάνουμε με αρκετά ισχυρό hardware.

Το νέο Exynos chip θα κατασκευάζεται με την μέθοδο 5nm EUV της Νοτιοκορεάτικης εταιρείας, κάτι που αναμένεται να βοηθήσει στην κατανάλωση ενέργειας και την θερμική συμπεριφορά του, ωστόσο δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε σε αυτό το σημείο αν το συγκεκριμένο custom chip προορίζεται για χρήση σε κινητά τηλέφωνα ή φορητούς υπολογιστές (π.χ κάποιο notebook με Chrome OS) ή αν προορίζεται για χρήση σε κέντρα δεδομένων της εταιρείας.

To chip λέγεται ότι θα ενσωματώνει τα χαρακτηριστικά Visual Core ISP και NPU της Google που αντικαθιστούν τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά της Samsung (μην ξεχνάμε την επεξεργαστική ισχύ που απαιτείται για τις Google Photos ή για το transcribing των βίντεο στο YouTube ή την μετάφραση γλώσσας κ.ά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Google δεν είναι η μοναδική μεγάλη εταιρεία που αναμένεται να συνεργαστεί με το τμήμα Exynos της Samsung (που αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα). Φημολογείται ότι η εταιρεία Facebook εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει από την Samsung να αναπτύξει τους επεξεργαστές για τις επερχόμενες Oculus AR και VR συσκευές του.

GSMArena