Αν και η Samsung είναι κυρίαρχος στην κατασκευή οθονών τεχνολογίας OLED στην βιομηχανία των κινητών, εντούτοις το μεγάλο όνομα στις τηλεοράσεις OLED είναι ο μεγάλος ανταγωνιστής της, η LG.

Η ικανότητα των τηλεοράσεων OLED της LG, να ελέγχουν με ακρίβεια το φως, επειδή κάθε εικονοστοιχείο του πάνελ είναι αυτοφωτιζόμενο είναι το μεγάλο της πλεονέκτημα έναντι των τεχνολογίας QLED τηλεοράσεων της Samsung (Quantum dot LED) που χρησιμοποιούν οπίσθιο φωτισμό LED πίσω από ένα φίλτρο. Όμως αυτό πρόκειται να αλλάξει σύντομα, καθώς η Samsung ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι θα επενδύσει $11 δισεκατομμύρια μέχρι το 2025 για να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο που θα παράγει πραγματικά «αυτοφωτιζόμενες» τηλεοράσεις QLED.

Η εταιρεία προσπάθησε να κατασκευάσει τέτοιου τύπου τηλεοράσεις χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη τεχνολογία στις αρχές της δεκαετίας, όμως σταμάτησε την ανάπτυξη τους ισχυριζόμενη ότι το «burn-in» ήταν ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι οι τηλεοράσεις του είδους θα είχαν μικρή διάρκεια ζωής.  

Πρόσφατα, δύο ερευνήτριες της Samsung, οι Dr. Eunjoo Jang και Dr. Yu-Ho Won δημοσίευσαν μία έρευνα στο περιοδικό Nature σχετικά με μία νέα τεχνική στην κατασκευή πάνελ τεχνολογίας Quantum Dot LED που βασίζεται στο Φωσφίδιο του Ινδίου αντί στο τοξικό Κάδμιο. Χάρη στην έρευνα τους, η ομάδα επιστημόνων της Samsung ισχυρίζεται ότι βελτίωσε την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας κατά 21,4% (αποτρέποντας την οξείδωση και τις διαρροές ενέργειας) και την διάρκεια ζωής της στις ένα εκατομμύριο ώρες. Οπότε για να αποφασίσει μία τόσο μεγάλη επένδυση η Samsung στην κατασκευή οθονών QD-OLED πρέπει να πιστεύει ότι τα προβλήματα που αντιμετώπιζε είναι θέμα χρόνου να επιλυθούν. Τώρα μένει να δούμε, πότε σκοπεύει να κυκλοφορήσει τέτοιου είδους τηλεοράσεις, και βεβαίως να τις συγκρίνουμε με τις τηλεοράσεις της LG.

Engadget

  • Like 1