Οι δύο –με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία- μεγαλύτεροι κατασκευαστές smartphones, οι Samsung και Huawei σύμφωνα με την ιστοσελίδα Nikkei κατέληξαν σε συμφωνία, τερματίζοντας τις μεταξύ τους δικαστικές διαμάχες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο διακανονισμός έρχεται μετά από σχεδόν τρία χρόνια και σαράντα σε αριθμό διαφορετικές δικαστικές διαμάχες μεταξύ τους σε όλο τον κόσμο (στην Κίνα, στις ΗΠΑ και άλλου) που σχετίζονται με διπλώματα ευρεσιτεχνίας γύρω από την τεχνολογία 4G. Η Huawei μήνυσε την Samsung στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τον Μάϊο του 2016 ισχυριζόμενη ότι η Νοτιοκορεάτικη εταιρεία παραβιάζει διπλώματα ευρεσιτεχνίας που έχει κατοχυρώσει και σχετίζονται με τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα 4G. Η Samsung ανταπέδωσε μηνύοντας την Huawei επίσης για παραβιάσεις ευρεσιτεχνιών της και αυτό συνεχιζόταν μέχρι σήμερα, ξοδεύοντας –και οι δύο εταιρείες- μεγάλα ποσά στις μεταξύ τους δικαστικές διαμάχες, οπότε ο συμβιβασμός φαίνεται πως ήταν η καλύτερη λύση, αφού θα επενδύσουν τα ποσά που ξοδεύουν σε άλλους τομείς των επιχειρήσεων τους.

Οι αποστολές smartphones σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκαν κατά  4,1%, στις 1,4 δισεκατομμύρια μονάδες το 2018, σηματοδοτώντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πτώση σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IDC (International Data Corp.). Η Samsung ήταν η μεγαλύτερη κατασκευάστρια smartphones στην αγορά, με μερίδιο 20,8% ακολουθούμενη από την Apple με ποσοστό 14,9% και την Huawei με ποσοστό 14,7%. Σήμερα βεβαίως, τα πράγματα έχουν αλλάξει.  

Οι δύο εταιρείες, Samsung και Huawei, δεν ανακοίνωσαν λεπτομέρειες που αφορούν στον διακανονισμό, και επομένως δεν γνωρίζουμε για χρηματικά ποσά ή αποζημιώσεις. Αυτό που έγινε γνωστό είναι ότι οι δύο εταιρείες θα εστιάσουν τώρα στην μεταξύ τους συμφωνία για να καταλήξουν σε ένα μοντέλο αμοιβαίας αδειοδότησης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας βασικών τεχνολογιών. Να θυμίσουμε ότι η Samsung προχώρησε σε διακανονισμό και με την Apple στα τέλη Ιουνίου πέρυσι, ενώ και η τελευταία κατέληξε σε συμφωνία με την Qualcomm, τερματίζοντας την μεγάλη τους δικαστική διαμάχη σε παγκόσμιο επίπεδο.

GSMArena

Nikkei