Τον Μάρτιο που μας πέρασε, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Qualcomm αποκάλυψε ότι οι κάμερες για smartphones θα φτάσουν τα 64 Megapixels και 100 Megapixels μέσα στο 2019.

Οι κατασκευαστές smartphones επίσης ανεβάζουν συνεχώς τον πήχη τα τελευταία χρόνια, και οι κατασκευαστές αισθητήρων όπως oi Samsung και Sony –κατά πρώτο λόγο- τρίβουν τα χέρια τους. Τώρα, έρχεται η Samsung να προσφέρει στους κατασκευαστές smartphones τη δυνατότητα -επιβεβαιώνοντας όσα είχε ισχυριστεί η Qualcomm- να εγκαταστήσουν στα κινητά τους δύο νέους αισθητήρες «ISOCELL», στα 64 Megapixels και 48 Megapixels. Ο πρώτος έχει την ονομασία 64MP ISOCELL Bright GW1 και ο δεύτερος 48MP ISOCELL Bright GM2.

Όπως συμβαίνει και με τους φετινούς, ολοένα και περισσότερο… κοινότυπους αισθητήρες των 48 Megapixels, ο ISOCELL Bright GW1 θα χρησιμοποιεί μία τεχνολογία «binding» που η Νοτιοκορεάτικη εταιρεία ονομάζει Tetracell.

Με τη συγκεκριμένη τεχνολογία συνδυάζεται η πληροφορία από τέσσερα εικονοστοιχεία σε ένα για να προσφέρει φωτεινές φωτογραφίες ανάλυσης 16 Megapixels όταν η λήψη τους πραγματοποιείται με περιορισμένο φως, ενώ χάρη στον αλγόριθμο «remosaic» προσφέρει φωτογραφίες στην πλήρη ανάλυση των 64 Megapixels σε σενάρια με περισσότερο φως (DCG, Dual Conversion Gain). Ο αισθητήρας φέρνει μαζί του υψηλής απόδοσης «phase detection» (Super Phase Detection Autofocus) για βελτιωμένη αυτόματη εστίαση καθώς και υποστήριξη βίντεο αργής κίνησης σε ανάλυση Full HD στα 480fps. Χάρη στο φίλτρο Quad Bayer επίσης υποστηρίζεται HDR σε πραγματικό χρόνο.

GW1.thumb.jpg.859f5b4f629a90c096ae47782461340c.jpg

Ο νέος αισθητήρας ISOCELL Bright GW1 έχει το ίδιο μέγεθος εικονοστοιχείων με εκείνο των αισθητήρων 48 Megapixels, και επομένως είναι κατά 33% μεγαλύτερος. Επομένως, έχουμε έναν αισθητήρα 1/1.72”, που είναι αρκετά μεγάλος για μία συσκευή σαν ένα smartphone, όμως έχουμε δει τέτοιου μεγέθους αισθητήρες σε κινητά πρόσφατα, όπως στα Mate 20 Pro και P30 και P30 Pro της Huawei.

Όσο για τον μικρότερο αισθητήρα των 48 Megapixels, ISOCELL Bright GM2 αποτελεί μικρή αναβάθμιση του GM1, και χρησιμοποιεί το φως που συλλέγεται αποτελεσματικότερα σε φωτεινά περιβάλλοντα  ενώ προσφέρει καλύτερη αυτόματη εστίαση χάρη σε ένα χαρακτηριστικό που η Samsung ονομάζει Super PD. Η μαζική παραγωγή των νέων αισθητήρων 64MP ISOCELL Bright GW1 και 48MP ISOCELL Bright GM2 αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο δεύτερο μισό της χρονιάς.

GSMArena