Αν και η Κορεάτικη εταιρεία έχει ανακοινώσει τον αντικαταστάτη Samsung 990 Pro, το Samsung 980 Pro εξακολουθεί να είναι δημοφιλές καθώς παραμένει ένα από τα καλύτερα SSDs της αγοράς (κάνει χρήση του πρότυπου PCIe 4.0 και είναι πολύ πιο προσιτό από τον διάδοχό του).

Ένας Κινέζος χρήστης από την ιστοσελίδα/φόρουμ Baidu Tieba έκανε γνωστό ότι βρήκε μία απομίμηση της γνωστής αποθηκευτικής μονάδας και μάλιστα ιδιαίτερα πειστική όσον αφορά το υλικολογισμικό (firmware) ή την εμφάνιση και τη συσκευασία. Η απομίμηση ήταν τόσο καλή, όπως είπε ο ίδιος, που κατάφερε να «ξεγελάσει» ακόμα και το λογισμικό Samsung Magician. Μόλις ωστόσο αφαιρέθηκε το αυτοκόλλητο από τη μονάδα, αποκαλύφθηκαν όλα τα στοιχεία της απομίμησης.

Ο συγκεκριμένος SSD χρησιμοποιεί τον DRAM-less ελεγκτή μνήμης Maxio MAP1602A PCIe 4.0 SSD (κατασκευασμένος στα 12nm από τη γνωστή εταιρείας TSMC), που είναι ο ίδιος που βρίσκουμε και στο μοντέλο Acer Predator GM7. Όπως είναι γνωστό, η Samsung χρησιμοποιεί ελεγκτές και chips μνήμης NAND flash που φέρουν την επωνυμία της. Στην περίπτωση του αυθεντικού Samsung 980 Pro, χρησιμοποιείται ο ελεγκτής Elpis της Samsung που κατασκευάζεται στα 8nm και περιλαμβάνει στον σχεδιασμό του μνήμη DRAM. Κάτι ακόμα που μαρτυρά την απομίμηση είναι ότι συνήθως, οι ελεγκτές της Samsung είναι μεγαλύτεροι σε μέγεθος από εκείνους του ανταγωνισμού. Όσον αφορά στη μνήμη NAND, το αυθεντικό Samsung 980 Pro διαθέτει TLC 3D V-NAND 128 επιπέδων ενώ η απομίμηση χρησιμοποιεί chips μνήμης TLC 3D NAND (X2-9060) 128 επιπέδων της YMTC που έχει κατασκευαστεί με την τεχνολογία Xtacking 2.0 της Κινεζικής εταιρείας.

9Rr5Qi8N8Pgsy5HQTb5esf-1200-80.jpg.webp

Έχοντας διαφορετικό ελεγκτή και chips μνήμης NAND flash επόμενο ήταν η πλαστή μονάδα να έχει διαφορετική απόδοση με την αυθεντική μονάδα της Samsung. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο Κινέζος χρήστης, το CrystalDiskMark ανάφερε sequential ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής περίπου 4,8 GBps και 4,5 GBps αντίστοιχα ενώ το AS SSD έως 4,2 GBps και 3,9 GBps αντίστοιχα. To αυθεντικό Samsung 980 Pro προσφέρει αντίστοιχες τιμές έως 7 GBps και 5 Gbps αναλόγως τη χωρητικότητας. Ο Κινέζος χρήστης αγόρασε το πλαστό Samsung 980 Pro 2TB SSD στην αγορά μεταχειρισμένων Xianyu έναντι ¥880 (yuan), περίπου δηλαδή $127,77 (ο αυθεντικός πωλείται $169,99 στις ΗΠΑ). Όπως εξήγησε ο ίδιος, για αρκετό καιρό απείχε από την αγορά των υπολογιστών και δεν ήταν ενημερωμένος για τις τελευταίες εξελίξεις. Επειδή επίσης δεν είχε πρόχειρο κάποιον υπολογιστή, αναγκάστηκε να περιμένει περίπου δέκα μέρες για να τον δοκιμάσει.

  • Like 4
  • Sad 2