Φθηνότερα, ώς και 60%, θα πληρώνουν από σήμερα, 1η Ιουλίου, οι Ευρωπαίοι πολίτες τις κλήσεις, τα σύντομα γραπτά μηνύματα (SΜS) και τη μεταφορά δεδομένων από κινητό τηλέφωνο, καθώς τίθεται σε ισχύ ο νέος κοινοτικός κανονισμός για την περιαγωγή.

 

Το νέο κανονισμό ενέκριναν -και τυπικά- οι υπουργοί Επικοινωνιών της ΕΕ. Το Ευρωκοινοβούλιο είχε ψηφίσει υπέρ του κανονισμού τον περασμένο Απρίλιο με συντριπτική πλειοψηφία. Η πρόταση της Κομισιόν είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 2008.

 

Τα ανώτατα όρια, που σήμερα είναι 0,46 ευρώ για εξερχόμενες κλήσεις στο εξωτερικό και 0,22 ευρώ για εισερχόμενες κλήσεις στο εξωτερικό, θα μειωθούν από την 1η Ιουλίου σε 0,43 ευρώ για εξερχόμενες κλήσεις στο εξωτερικό και σε 0,19 ευρώ για εισερχόμενες κλήσεις στο εξωτερικό, σε 0,39 ευρώ και 0,15 ευρώ αντίστοιχα από την 1η Ιουλίου 2010 και από την 1η Ιουλίου 2011 σε 0,35 ευρώ για εξερχόμενες κλήσεις στο εξωτερικό και σε 0,11 ευρώ για εισερχόμενες κλήσεις στο εξωτερικό (όλες οι τιμές ανά λεπτό, χωρίς ΦΠΑ).

 

Επίσης, καθιερώνεται ως αρχή η χρέωση ανά δευτερόλεπτο μετά τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα για τις εξερχόμενες κλήσεις σε περιαγωγή και από το πρώτο δευτερόλεπτο για εισερχόμενες κλήσεις στο εξωτερικό. Σήμερα, με τις μεθόδους χρέωσης ανά λεπτό, οι καταναλωτές πληρώνουν 20% περισσότερο από τον χρόνο που πραγματικά καταναλώνουν για κλήσεις στο εξωτερικό.

 

Ο νέος κανονισμός για την περιαγωγή στην ΕΕ εγγυάται ότι οι καταναλωτές δεν θα καταβάλλουν περισσότερο από 0,11 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για την αποστολή σύντομου γραπτού μηνύματος στην ΕΕ από το εξωτερικό, σε σύγκριση με τη σημερινή μέση χρέωση των 0,28 ευρώ.

 

Οι καταναλωτές θα έχουν επίσης τη δυνατότητα πλοήγησης στο Διαδίκτυο, να μεταφορτώνουν ταινίες ή να αποστέλλουν φωτογραφίες από διακοπές με το κινητό τους τηλέφωνο, χωρίς να αντιμετωπίζουν δυσάρεστες εκπλήξεις με «φουσκωμένους» λογαριασμούς στην επιστροφή τους επειδή χρησιμοποίησαν την περιαγωγή το καλοκαίρι.

 

Οι πάροχοι πρέπει να χρεώνουν τους πελάτες τους ανά δευτερόλεπτο και όχι ανά λεπτό, μετά τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα, γεγονός που αναμένεται να μειώσει τους τηλεφωνικούς λογαριασμούς κατά 24%.

 

Παράλληλα, θα μειωθούν ουσιαστικά τα τέλη περιαγωγής δεδομένων (δηλαδή το κόστος πλοήγησης στο Διαδίκτυο ή μεταφόρτωσης ταινιών με κινητό τηλέφωνο όντας στο εξωτερικό) με την καθιέρωση ανωτάτου ορίου χονδρικής 1 ευρώ για κάθε μεταφόρτωση ενός megabyte, σε σύγκριση με την ισχύουσα στην ΕΕ μέση τιμή χονδρικής 1,68 ευρώ ανά megabyte, με κορυφαίες τιμές στην Ιρλανδία (6,82 ευρώ), στην Ελλάδα (5,30 ευρώ) και στην Εσθονία (5,10 ευρώ).

 

Το ανώτατο τέλος χονδρικής θα μειωθεί στα 0,80 ευρώ το 2010 και στα 0,50 το 2011.

 

Source.png Πηγή: in.gr