Πρόστιμο €997 εκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να πληρώσει η Qualcomm. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η εταιρεία σχεδίασης ημιαγωγών για φορητές συσκευές δωροδοκούσε επί της ουσίας την Apple για να δείχνει αδιαφορία στα ανταγωνιστικά προϊόντα τη χρονική περίοδο μεταξύ του 2011 και του 2016 και να χρησιμοποιεί μόνο τα δικά της 4G modems.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η συμφωνία με την Apple για την χρήση των δικών της 4G modems στις συσκευές iPhone και iPad ήταν αξίας “δισεκατομμυρίων δολαρίων”. H κ. Margrethe Vestager, αρμόδια επίτροπος σε θέματα ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι η συμφωνία σήμαινε πως “κανένας αντίπαλος δεν θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την Qualcomm αποτελεσματικά στη συγκεκριμένη αγορά, ανεξάρτητα από το πόσο καλά ήταν τα προϊόντα του”.

Η συμφωνία της Qualcomm με την Apple επί της ουσίας απέκλειε την Intel, που παρέχει chips στην εταιρεία με έδρα στο Cupertino, στην California από την εποχή των iPhone 7 και iPhone 7 Plus και μετά. H κ. Margrethe Vestager επίσης τόνισε πως το πρόστιμο, που ισούται με το 4,9% των εσόδων της Qualcomm, πρέπει να γίνει παράδειγμα για τις υπόλοιπες εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου.

Οι κινήσεις της Qualcomm ήταν παράνομες δήλωσε η κ. Margrethe Vestager επειδή "αποτέλεσαν εμπόδιο για να έχουν οι καταναλωτές και οι άλλες εταιρείες περισσότερες επιλογές και καινοτομίες και κάτι τέτοιο συνέβη σε έναν τομέα με τεράστια ζήτηση και δυναμικό για καινοτόμες τεχνολογίες".

Η υπόθεση θυμίζει αυτή της Intel, όταν η κατασκευάστρια επεξεργαστών x86 για υπολογιστές πλήρωνε τους κατασκευαστές υπολογιστών και τους OEMs για να μην χρησιμοποιούν chips του ανταγωνισμού. Η τελευταία μάλιστα βρίσκεται για ακόμη μία φορά στο στόχαστρο της Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ανταγωνισμού επειδή πουλούσε διάφορα chipset για Internet dongles κάτω του κόστους για να χτυπήσει, και μάλιστα ανεπανόρθωτα όπως αποδείχτηκε, την Icera, εταιρεία που τώρα ανήκει στην Nvidia.

GSMArena

  • Thanks 1