Αθώα αποδεικνύονται τα κινητά για τους πονοκεφάλους όπως υποστηρίζουν Νορβηγοί ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο Σορ Τρόντελαγκ και το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας. Τα πειράματα απέδειξαν ότι οι πονοκέφαλοι, που αρχικά αποδίδονταν στα κινητά τηλέφωνα, είναι αποτέλεσμα προκατάληψης και φόβου.

 

Οι Νορβηγοί επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ευρεία συζήτηση για τις πιθανές επιδράσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων των κινητών τηλεφώνων στην υγεία, καθώς και η ανησυχία που δημιουργείται, ενισχύουν τις φοβίες και προκαλούν ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο.

 

Παρατήρησαν επίσης ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία αυτού του μεγέθους δεν προκαλούν πονοκεφάλους. Από τη χρήση κινητού τηλεφώνου, υπάρχουν διάφοροι ψυχολογικοί και σωματικοί παράγοντες, όπως η λανθασμένη στάση του λαιμού, η υπερβολική ένταση του ήχου, οι οποίοι ενδέχεται να είναι υπεύθυνοι για την πρόκληση πονοκεφάλου

 

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, όταν οι άνθρωποι που συμμετείχαν στο πείραμα κάθισαν άνετα σε μια πολυθρόνα χωρίς να βιώνουν μια στρεσογόνα διαδικασία, η έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία δεν προκαλούσε αύξηση της πίεσης και των σφυγμών.

 

Αποσύρεται έρευνα που ενοχοποιεί τα κινητά

 

Καταδικαστική ήταν η απόφαση του Συμβουλίου Επιστημονικής Ηθικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιέννης για την έρευνα REFLEX, η οποία ενοχοποιούσε την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια των κινητών τηλεφώνων για επίδραση στο DNA του ανθρώπου. Ύστερα από συνεδρίαση του Συμβουλίου στα τέλη Ιουλίου, ο υπεύθυνος καθηγητής Χιούγκο Ρούντιγκερ αποδέχτηκε να αποσύρει τα συμπεράσματα της έρευνας που είχε δημοσιεύσει ο ίδιος μαζί με συνεργάτες του.

 

Η εξέλιξη του θέματος όμως πιθανολογείται να έχει και συνέχεια καθώς αναμένεται να εξετασθεί η εγκυρότητα και άλλων συμπερασμάτων της έρευνας REFLEX που είχε δημοσιεύσει στο παρελθόν ο καθηγητής Ρούντιγκερ και η ομάδα του.

 

Η εν λόγω έρευνα είχε στόχο να μελετήσει την επίδραση που ασκεί η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα στο DNA ορισμένων τύπων κυττάρων και τα συμπεράσματα της είχαν λάβει μεγάλη δημοσιότητα. Σύμφωνα με το έγκυρο Γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, αλλά και τις καταγγελίες επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Βρέμης, η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Ρούντιγκερ στήριξε τα συμπεράσματα της σε αποτελέσματα ερευνήτριας τα οποία αποδείχτηκαν λανθασμένα. Σύμφωνα με το γερμανικό και αυστριακό τύπο, η ερευνήτρια και συγγραφέας των μελετών της ομάδας παραποιούσε τα αποτελέσματα της έρευνας προκειμένου να καταλήγει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα που καταδίκαζαν τα κινητά τηλέφωνα.

 

Η έρευνα REFLEX αποτελούσε για καιρό σημαντικό επιχείρημα εκείνων των επιστημόνων που εκφράζουν σκεπτικισμό αναφορικά με τις συνέπειες των κινητών στην υγεία, καθώς παρουσίαζε στοιχεία που τα ενοχοποιούσαν για την επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Source.png Πηγή: news.kathimerini.gr