Πολύ σημαντική ανακοίνωση από τους 4 μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς ευρωπαικούς ομίλους για τη δημιουργία πιο ευέλικτων και ευπροσάρμοστων δικτύων κινητής τηλεφωνίας στην εποχή του 5G. 

Συγκεκριμένα οι Deutsche Telekom AG, Orange S.A., Telefonica S.A. και Vodafone ανακοίνωσαν ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους για να στηρίξουν την ανάπτυξη Ανοικτών Δικτύων Ασύρματης Πρόσβασης (Open RAN) ως τεχνολογία επιλογής για μελλοντικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας προς όφελος των καταναλωτών και των εταιρικών πελατών σε όλη την Ευρώπη. Με το Open RAN στην ουσία οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας επανεξετάζουν τον τρόπο ανάπτυξης των δικτύων τους, με έμφαση σε πρότυπα και τεχνικές προδιαγραφές που καθορίζουν ανοιχτές διεπαφές εντός του ραδιοσυστήματος. Αυτό περιλαμβάνει εξοπλισμό και λογισμικό έτσι ώστε τα δίκτυα να μπορούν να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν με βάση ανάμικτα στοιχεία από διαφορετικούς προμηθευτές χωρίς την εξάρτηση από κάποιον συγκεκριμένο κάτι που ισχύει σήμερα. 

Ο τελικός καταναλωτής αναμένεται σε βάθος χρόνου να δει σημαντικά πλεονεκτήματα στη σχέση του με κάποιον πάροχο ο οποίος θα μπορεί να προσθέτει ή να διανέμει τη χωρητικότητα του δικτύου του πιο γρήγορα «επιλύοντας αυτόματα προβλήματα που προκύπτουν από περιστατικά στο δίκτυο ή παρέχοντας υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις για την Τέταρτη Βιομηχανική επανάσταση».

Το μνημόνιο συμφωνίας (MoU) πάντως των 4 κορυφαίων τηλεπιοινωνιακών παρόχων θέτει ψηλά τον πήχη, με τον Johan Wibergh, διευθυντής τεχνολογίας του Ομίλου Vodafone, να δηλώνσει ότι ένας από τους στόχους είναι το «άνοιγμα εργαστηρίων έρευνας και ανάπτυξης, βοηθώντας νέους, μικρότερους προμηθευτές να δημιουργήσουν τα δικά τους προϊόντα». Προσθέτει ακόμα ότι για να γίνει κάτι τέτοιο εφικτό, χρειάζεται ένα «υποστηρικτικό επενδυτικό περιβάλλον και πολιτική στήριξη, και γι' αυτό καλούμε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συνεργαστούν μαζί μας στη δημιουργία του οικοσυστήματος Open RAN». 

  • Like 1