Οι Qualcomm, Samsung και Huawei, τρία από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο της κατασκευής chipsets για smartphones και φορητές συσκευές ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να υποστηρίξουν το πρότυπο MPEG-5 Essential Video Coding (EVC).

Στη βασική του έκδοση, το MPEG-5 Essential Video Coding προσφέρεται δωρεάν (royalty-free, και επομένως άλλοι κατασκευαστές ή εταιρείες δεν είναι απαραίτητο να πληρώσουν για να το εκμεταλλευτούν ή να το υποστηρίξουν) ωστόσο περιλαμβάνει και διάφορες βελτιστοποιήσεις προαιρετικά (για τις οποίες απαιτούνται χρήματα για την άδεια χρήσης αν και υπό όρους FRAND).

Το νέο πρότυπο υπόσχεται υψηλότερη συμπίεση και μεγαλύτερη αποδοτικότητα για τα βίντεο ανάλυσης 4K και αναμένεται να βοηθήσει στην εξάπλωση του περιεχομένου ανάλυσης 8K καθώς και του περιεχομένου επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας. Προς το παρόν, το MPEG-5 Essential Video Coding προσφέρει παρόμοια ποιότητα με το παλαιότερο H.264 ενώ το μέγεθος των αρχείων είναι κατά 31% μικρότερο (κάτι που μεταφράζεται και σε λιγότερες απαιτήσεις bandwidth όσον αφορά το streaming επίσης).  

MPEG5.jpg.c63278121ce3186fc6303930309883f8.jpg

Το EVC αναμένεται να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση στον διάδοχο του H.265, που συναντούμε στα κινητά, με την ονομασία Versatile Video Coding (H.266). Το ζήτημα με το πρότυπο H.265 –όπως και με τον διάδοχό του- για τους κατασκευαστές, είναι ότι πληρώνουν τέλη αδειοδότησης για κάθε συσκευή που πωλούν, και αυτό φαίνεται ότι οι παραπάνω εταιρείες δεν θέλουν να συνεχιστεί. Μία ακόμα εναλλακτική πρόταση είναι το AV1 (AOMedia Video 1), που είναι ένας open-source και royalty-free codec. Το συγκεκριμένο πρότυπο υποστηρίζεται από το κορυφαίο SoC της MediaTek, Dimensity 1000 όπως και από τις περισσότερες νέες τηλεοράσεις QLED της Samsung. Παρόλα αυτά, δεν υποστηρίζεται από τα Exynos 990, Snapdragon 865 ή το A13 Bionic της Apple, αν και η τελευταία έγινε πρόσφατα μέλος της συμμαχίας Alliance for Open Media (AOMedia). Να αναφέρουμε πως το software decoding απαιτεί τέτοια επεξεργαστική ισχύ που βάζει σε δοκιμασία τις περισσότερες μπαταρίες smartphones, και επομένως ένας hardware decoder είναι απολύτως απαραίτητος. 

  • Like 4
  • Thanks 1