Η εποχή των notch, των εγκοπών και τον οπών δηλαδή πίσω από τις οποίες τοποθετείται η εμπρόσθια κάμερα σε ένα smartphone, ίσως βαδίζει προς το τέλος της αφού όπως όλα δείχνουν σύντομα θα δούμε μοντέλα που θα την τοποθετούν ακριβώς κάτω από την οθόνη κάνοντας την «αόρατη».

Αυτά τουλάχιστον είναι τα σχέδια των Oppo και Xiaomi όπου με διαφορά μερικών ωρών, ανέβασαν στα social media τους σχετικά βίντεο από πειραματικές συσκευές που διαθέτουν τη νέα αυτή τεχνολογία, η οποία σκοπό έχει τη δημιουργία ενός smartphone όπου η οθόνη θα καλύπτει ολόκληρη την εμπρόσθια πρόσοψη. Στο βίντεο της Oppo βλέπουμε ότι η εμπρόσθια κάμερα είναι αόρατη αφού στη θέση της εμφανίζεται κανονικά το περιεχόμενο της οθόνης, και μόλις ενεργοποιείται η εμπρόσθια κάμερα, εμφανίζεται το live view αφήνοντας ένα κενό στο πάνω μέρος της συσκευής. Με τη σειρά της η Xiaomi, δημοσίευσε ένα βίντεο στον επίσημο λογαριασμό της στο Weibo, στο οποίο βλέπουμε ένα πρωτότυπο Mi9 μοντέλο με την ακριβώς ίδια δυνατότητα, δίπλα στο Mi 9 που ήδη κυκλοφορεί στην αγορά και διαθέτει μια μικρή οπή στο άνω μέρος της οθόνης.  

Αυτό που παραδέχεται πάντως η Oppo είναι ότι η κάμερα στο δικό της παράδειγμα δεν μπορεί να φτάσει σε ποιότητα τις κλασσικές selfie κάμερες που συναντάμε στα περισσότερα smartphones, με την ποιότητα των λήψεων να μην είναι εφάμιλλη. Όμως όπως αναφέρει στη συνέχεια «καμία νέα τεχνολογία δεν είναι τέλεια με την κυκλοφορία της». 

Αυτός φαίνεται να είναι και ο λόγος που όπως όλα δείχνουν, θα αργήσουμε να δούμε στην αγορά smartphones που θα ενσωματώνουν αυτές τις κάμερες. Για την ώρα, αρκετοί κατασκευαστές έχουν παρουσιάσει μοντέλα με μηχανικά μέρη όπου η εμπρόσθια κάμερα εμφανίζεται στο πάνω μέρος σαν περισκόπιο ενώ άλλες προτάσεις διαθέτουν περιστρεφόμενες κάμερες ή κάμερες που εμφανίζονται μόλις ο χρήστης κάνει slide το πληκτρολόγιο. Μερικά τέτοια παραδείγματα είναι το Zenfone 6, το Nubia X, το Galaxy A80 αλλά και το Mi Mix 3

Engadget

  • Like 3