Για τους περισσότερους ανθρώπους σήμερα, το smartphone τους βρίσκεται σε εμβέλεια μικρότερη του ενός πήχη σε εικοσιτετράωρη βάση. Είναι στην τσέπη τους ή στο γραφείο τους καθώς εργάζονται, και άλλες φορές διαρκώς στο χέρι τους όταν είναι στον ηλεκτρικό ή ακόμα και στο κομοδίνο δίπλα από το κρεβάτι τους το βράδυ κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Επόμενο είναι λοιπόν ορισμένοι να αναρωτιούνται αν μακροπρόθεσμα κινδυνεύει η υγεία τους από την ακτινοβολία που εκπέμπει το κινητό τους. Παρόλο που είναι δύσκολο να υπάρξει μία οριστική διαχρονική έρευνα για τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας των κινητών στα ανθρώπινα κύτταρα, παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα διάγραμμα/ infographic που δείχνει ποια κινητά εκπέμπουν την περισσότερη ακτινοβολία όταν κρατιούνται στο αυτί κατά την πραγματοποίηση κλήσης.

Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας από την Ακτινοβολία (Bundesamt für Strahlenschutz) έχει μια σχεδόν πλήρη βάση δεδομένων με smartphones - καινούρια και παλαιότερα – επισημαίνοντας το επίπεδο ακτινοβολίας που εκπέμπουν. Σύμφωνα με το διάγραμμα το smartphone με το υψηλότερο επίπεδο ακτινοβολίας σήμερα είναι το Mi A1 της Κινεζικής εταιρείας Xiaomi.

cell-phones-with-the-highest-radiation-levels-pictures-smartphone-radiation.jpg.97121e9c6f34a447013a57f500ae48bc.jpg

Όπως μπορείτε να δείτε επίσης, οι συσκευές με που εκπέμπουν την μεγαλύτερη ακτινοβολία είναι ως επί το πλείστον Κινέζικης προέλευσης με τις Xiaomi, OnePlus, Huawei και ZTE να βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης έχοντας 12 από τα 15 τηλέφωνα που επιδεικνύουν τις μεγαλύτερες τιμές. Να σημειωθεί επίσης πως εντός της πρώτης δεκάδας, βρίσκεται και μία ακριβή, premium κατασκευή όπως το iPhone 7 ενώ και το iPhone 8 βρίσκεται εντός δεκαπεντάδας.

Παρόλο που δεν υπάρχει γενική κατευθυντήρια γραμμή για το ποιο είναι ένα «ασφαλές» επίπεδο ακτινοβολίας, η Γερμανική αρχή πιστοποιήσεων «Der Blaue Engel» πιστοποιεί μόνο τηλέφωνα με τα οποία ο ρυθμός απορρόφησης είναι μικρότερος από 0,60 watts ανά κιλό, και όπως μπορείτε να δείτε στο διάγραμμα οι τιμές για τα συγκεκριμένα κινητά τηλέφωνα είναι περισσότερο από διπλάσιες.

chartoftheday_12797_the_phones_emitting_the_most_radiation_n.jpg.1deea6e3e1f3ba01b3f3d416d7d3b82b.jpg

Statista