H Sony ανακοίνωσε τη νέα high-end mirrorless κάμερα A7R V, η οποία απευθύνεται σε επαγγελματίες και έχει κόστος $3.900.

Η νέα κορυφαία κάμερα της Ιαπωνικής εταιρείας σχεδιάστηκε για τη λήψη πορτραίτων, τοπίων και άλλων θεμάτων που απαιτούν όσο το δυνατόν υψηλότερη ανάλυση.

Αν και η A7R V προσφέρει την ίδια υψηλή ανάλυση 61 Megapixels με τον προκάτοχό της (A7R IV) εντούτοις εξοπλίζεται με έναν αρκετά ισχυρότερο επεξεργαστή Bionz XR που όχι μόνο συμβάλει στη βελτιωμένη, AI-based αυτόματη εστίαση και στη καλύτερη σταθεροποίηση αλλά επιτρέπει και στη κάμερα να τραβάει βίντεο ανάλυσης 8K (24p). Η κάμερα, για πιο συγκεκριμένα, ενσωματώνει έναν αισθητήρα εικόνας 35mm πλήρους καρέ με οπίσθιο φωτισμό Exmor R CMOS με περίπου 61.0 αποτελεσματικά Megapixels.

Η βασική βελτίωση παρατηρείται στην αυτόματη εστίαση, καθώς η A7R V είναι η πρώτη κάμερα της Sony που εισήγαγε κάτι που ονομάζεται «εκτίμηση ανθρώπινης στάσης» με στόχο τη βελτίωση της ακρίβειας αναγνώρισης θέματος. Το σύστημα μπορεί να εντοπίσει 20 διαφορετικά σημεία στο ανθρώπινο σώμα και έτσι μπορεί να αντιληφθεί που υποτίθεται ότι πρέπει να βρίσκεται το μάτι. Το σύστημα είναι σε θέση να παρακολουθεί με ακρίβεια κάποιον που μπορεί να κινείται ή και να απομακρύνεται από την κάμερα και να τον παρακολουθεί ακόμα και αν βρεθεί εκτός πλάνου για λίγο. Επιπλέον, μπορεί πλέον να επιλέξει από διαφορετικά θέματα όπως αυτοκίνητα, τρένα, τοπία, ζώα και έντομα.

Αν και η A7R V απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες φωτογράφους, οι δυνατότητες της στη λήψη βίντεο είναι καλύτερες από ποτέ. Εκεί που η A7R IV περιοριζόταν σε βίντεο 8-bit 4K στα 30 fps -είτε με cropping, είτε μεline-skipping- η A7R V μπορεί και τραβάει βίντεο 8K με έως και 24 fps καθώς και βίντεο ανάλυσης 6.2K χωρίς line-skipping ή pixel binning. Έχοντας την ίδια ψύκτρα με την A7S III, η κορυφαία κάμερα της Sony μπορεί να εγγράφει βίντεο 4K χωρίς περιορισμό και έως και 30 λεπτά βίντεο ανάλυσης 8K.

5f03f640-553b-11ed-be7c-a13dbf1c834f.webp

Η κάμερα μπορεί επίσης να διαχειριστεί supersampled βίντεο 10-bit σε ανάλυση 4K χρησιμοποιώντας ολόκληρο το πλάτος του αισθητήρα έως και στα 30 fps ή στα 60 fps με 1,2x cropping. Μπορείτε επίσης να τραβήξετε βίντεο RAW 16 bit σε εξωτερικές συσκευές εγγραφής έως και 4K στα 60p. Η Sony αναβάθμισε το σύστημα σταθεροποίησης στο σώμα (IBS) από 5,5 στα 8-stop, ισοφαρίζοντας ότι κάνει η Canon με την EOS R5 που βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο τιμής. Και αντί της ανακλινόμενης οθόνης που χρησιμοποιείται στο μοντέλο A7R IV, υπάρχει πλέον μία πλήρως αρθρωτή οθόνη, που είναι εξαιρετικά ποιο χρήσιμη για λήψεις υπό μεγάλη γωνία κ.λπ.

3278d140-5540-11ed-b3ba-91234167f218.webp

Η A7R V μπορεί να τραβήξει φωτογραφίες με ταχύτητα έως και 10 fps, κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό για μια κάμερα τόσο υψηλής ανάλυσης. Πλέον όμως μπορεί να τραβήξει συμπιεσμένα αρχεία RAW και όχι μόνο ασυμπίεστα όπως παλαιότερα. Το buffer μπορεί επίσης να διαχειριστεί έως και 583 λήψεις, επιτρέποντάς σας να τραβάτε συνεχόμενα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η κάμερα διαθέτει ένα κορυφαίο στην κατηγορία ηλεκτρονικό σκόπευτρο (EVF) 9,44-mil dots και εξοπλίζεται με δύο υποδοχές καρτών -όπως μία επαγγελματική κάμερα που σέβεται τον επαγγελματία- που δέχονται είτε γρήγορες (αλλά ακριβές) κάρτες CFexpress Type A ή UHS-II. Ένα άλλο νέο χαρακτηριστικό είναι το pixel shift multishot (μόνο για χρήση τρίποδων), το οποίο συνθέτει μία τεράστια εικόνα 240,8 Megapixels από 16 λήψεις λήψεων χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη (AI) για την αυτόματη ανίχνευση και διόρθωση της κίνησης μεταξύ των καρέ.

4d171660-5540-11ed-bdf7-993d36c6f159.webp

Η ισορροπία λευκού επίσης έχει τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, υποστηρίζεται focus stacking με έως και 299 καρέ για αυξημένο βάθος πεδίου, χρωματικό προφίλ Cinetone για ένα περισσότερο κινηματογραφικό αποτέλεσμα, αναβαθμισμένο σώμα με περιστροφικά χειριστήρια και διακόπτες παρόμοιους με της το A7 IV, φόρτιση USB-C με Power Delivery και συμβατότητα webcam. Η Sony A7R V πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο με τιμή $3.900.