Χρειάστηκε να περιμένουμε πέντε χρόνια για να δούμε το διάδοχο της a7s Mark II, τη Sony a7s Mark III που προορίζεται όπως και ο προκάτοχός της για κορυφαίες βιντεοπαραγωγές.

Αυτές παραμένουν πάντως στην 4Κ UHD ανάλυση και όχι στην 8K όπως πολλοί θα περίμεναν μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της Canon R5, όμως το σίγουρο είναι ότι η πρόταση της Sony αποτελεί ίσως την κορυφαία λύση για 4K/Full HD εγγραφές βίντεο όπου και αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία μέχρι στιγμής.

Ο λόγος είναι ο ανανεωμένος full frame BSI αισθητήρας που δεν εντυπωσιάζει εν έτη 2020 με τα 12MP του, όμως χαρίζει εντυπωσιακές επιδόσεις στο βίντεο ειδικά σε συνεργασία με τα 15+ stops δυναμικού εύρους και τον επεξεργαστή εικόνας Bionz XR, με 8 φορές καλύτερες επιδόσεις κατά την επεξεργασία συγκριτικά με την τωρινή γενιά. Με σταθεροποίηση στο σώμα 5 αξόνων, η a7s III μπορεί να πραγματοποιήσει 4K εγγραφές στα 120 καρέ το δευτερόλεπτο και στα 240 αν επιλεχθεί Full HD ανάλυση, με το ISO να φτάνει α 409,600. Δεν λείπει η τεχνολογία Real-time Eye AF, με το υβριδικό σύστημα εστίασης να κάνει χρήση 759 σημείων ανίχνευσης φάσης για γρήγορα αποτελέσματα ανεξαρτήτων συνθηκών.

sonytop.jpg.0181bc4c5f81266fde0543924a0082d9.jpg

Εργονομικά, η a7s III διαθέτει παρόμοια εμφάνιση με την a7R IV αν και η Sony έχει αλλάξει τη θέση του πλήκτρου εγγραφής, το οποίο έχει πλέον μεγαλύτερο μέγεθος και είναι πιο εύκολο στο πάτημα. Υπάρχει ακόμα προστασία από τον καιρό και μεγαλύτερο grip για πιο εύκολο κράτημα της κάμερας με το ένα χέρι.

Το σημαντικό θέμα της υπερθέρμανσης που γνωρίζουν καλά οι κάτοχοι Sony καμερών δεν υφίσταται στη συγκεκριμένη περίπτωση αφού σύμφωνα με την Ιαπωνική εταιρεία είναι δυνατή η συνεχής εγγραφή 4K βίντεο στα 60fps για τουλάχιστον 1 ώρα εξαιτίας ενός νέου μηχανισμού απαγωγής θερμότητας. Η μπαταρία βοηθάει στο στόχο αυτό χαρίζοντας 60% μεγαλύτερη αυτονομία από την a7s II και υποστηρίζοντας γρήγορη εγγραφή μέσω USB Type-C. Όπως και ο προκάτοχός της έτσι και τώρα, η a7s III «βλέπει στο σκοτάδι» προσφέροντας εντυπωσιακά αποτελέσματα σε νυχτερινές εγγραφές, με τον αισθητήρα των 12MP να διαθέτει έως και 4 φορές μεγαλύτερα pixels από έναν αισθητήρα 42MP για μεγαλύτερη ευαισθησία στο φως και λιγότερο θόρυβο. 

Πλήρως ανανεωμένο είναι το μενού της συσκευής για ευκολότερη πλοήγηση στις πολλές ρυθμίσεις, και στο οποίο ο χρήστης έχει πλήρη πρόσβαση μέσω της LCD οθόνης αφής των 3 ιντσών. Σε αντίθεση με την a7s II, υπάρχει δυνατότητα περιστροφής και τοποθέτησής της στα πλάγια, ένα από τα παράπονα των κατόχων του προηγούμενου μοντέλου. Κάτι διαφορετικό βλέπουμε και στο QXGA OLED ηλεκτρονικό σκόπευτρο, το οποίο δίνει στον χρήστη μια κινηματογραφική αίσθηση όταν το χρησιμοποιεί εξαιτίας των 9.440.000 dots, της γωνίας θέασης και του ρυθμού ανανέωσης 120p που υποστηρίζει. 

sony1.5.jpg.fafa46d399faf6870150370ee4923650.jpg

Καινούρια ακόμη είναι η ενσωμάτωση μιας πλήρους μεγέθους HDMI θύρας αλλά και δύο θυρών για κάρτες μνήμης, με την πρώτη να αφορά το πρότυπο UHS-II SD και τη δεύτερη το πρότυπο CF Express Type A. Για τη συμπίεση του τελικού αποτελέσματος υποστηρίζονται τα νέα codecs XAVC-S I (Η.264) και XAVC HS 4K (Η.265), πάντα με βάθος χρώματος 10bit 4:2:2. Στην πρώτη περίπτωση το bitrate φτάνει τα 250mbps για εγγραφές στα 100fps ενώ στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει εγγραφή με 280Mbps bitrate και στα 100fps. Για πρώτη φορά στη σειρά φωτογραφικών μηχανών Alpha διατίθεται ασυμπίεστο φορμά RAW 4Κ 60p 16 bit για έξοδο περιεχομένου βίντεο/ αρχείων ταινίας μέσω HDMI 

Η Sony a7s Mark III αναμένεται και στην Ελληνική αγορά από τον Σεπτέμβριο με τιμή €4200 μόνο για το σώμα.