Στην απόφαση να συγχωνεύσει τα τμήματα Mobile Communication, Imaging Products & Solutions (IP & S) και Home Entertainment & Sound (HE & S) κατέληξε πρόσφατα η Sony.

Το νέο τμήμα που θα προκύψει μετά την συγχώνευση θα ονομάζεται Electronics Products & Solutions (EP & S). Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, ο Kazuo Hirai, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση αποχωρώντας από την Sony μετά από 35 χρόνια αφοσίωσης στον Ιαπωνικό κολοσσό.

Ο Kazuo Hirai είναι ο αρχιτέκτονας μίας απίστευτής επιστροφής της Sony στην κερδοφορία. Μετά από απώλειες δισεκατομμυρίων, από την θέση του CEO, ο Kazuo Hira, μαζί με τον Kenichiro Yoshida, αποφάσισαν την «αναδίπλωση» της εταιρείας στα τμήματα τηλεόρασης και κινητής τηλεφωνίας, επενδύοντας περισσότερο στους ημιαγωγούς (στην κατασκευή αισθητήρων εικόνας) και στο PlayStation. Όταν παραιτήθηκε από την θέση του CEO, ο Kazuo Hirai είχε διασφαλίσει την κερδοφορία των τμημάτων «entertainment» και «imaging products» αλλά όχι και του τμήματος «mobile» που συνεχίζει να αιμορραγεί, «σβήνοντας» κυριολεκτικά τα όποια κέρδη της Ιαπωνικής εταιρείας από τις κινηματογραφικές ταινίες. Για παράδειγμα, πέρυσι οι απώλειες του τμήματος Mobile Communications ήταν περισσότερες από όσα τα κέρδη από τις κάμερες. Το τρίτο τρίμηνο του 2017, η Sony πούλησε σε παγκόσμιο επίπεδο μόλις 3,4 εκατομμύρια συσκευές, και ένα χρόνο αργότερα, οι πωλήσεις υποχώρησαν στις 2 εκατομμύρια για το ίδιο τρίμηνο (13, 5 εκατομμύρια για όλο το 2017 με την εταιρεία να προβλέπει πωλήσεις 7 εκατομμυρίων για την ερχόμενη χρονιά). Οι απώλειες για το τμήμα κινητής τηλεφωνίας ήταν $913 εκατομμύρια τη περασμένη χρονιά, όταν το τμήμα ήχου και τηλεοράσεων κατέγραψε λειτουργικά κέρδη $714 εκατομμυρίων και το τμήμα κάμερας περίπου $804 εκατομμύρια.

Μετά τη συγχώνευση των τμημάτων Mobile Communication, Imaging Products & Solutions και Home Entertainment & Sound, η Sony μοιάζει να θέλει να «κρύψει κάτω από το χαλί το πρόβλημα», ουσιαστικά κρύβοντας τις απώλειες του τμήματος κινητής τηλεφωνίας πίσω από τις επικερδείς επιχειρήσεις της εταιρείας. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να πιστεύουν πολλοί, αν και η Sony ανακοίνωσε ότι θα ανακοινώνει τις οικονομικές επιδόσεις των Xperia smartphones. Τώρα, ο στόχος της Sony είναι να μειώσει τα λειτουργικά έξοδα του τμήματος κινητής κατά 50% (η διαδικασία έχει εδώ και καιρό ξεκινήσει άλλωστε), με την Ιαπωνική εταιρεία να ευελπιστεί ότι τα κινητά Xperia θα ξεκινήσουν να αποφέρουν κέρδη από το 2021 και μετά.

Η Ιαπωνική εταιρεία βλέπει το in-house τμήμα κινητής ως ατού καθώς η βιομηχανία κινείται προς το 5G. Παρόλα αυτά, το 5G αναμένεται να αυξήσει το κόστος έρευνας και ανάπτυξης (R&D) δραματικά. Ενδεχομένως η Sony να αναμένει ακόμα μεγαλύτερες απώλειες, οπότε «κρύβοντας» την Sony Mobile ουσιαστικά ανάμεσα στις άλλες επικερδείς επιχειρήσεις θα πετύχει να δείχνουν καλύτερα τα «νούμερα» στα τριμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα.

Extreme Tech

Sclate