Η αποστολή εικόνων και βίντεο στο cloud για ανάλυση όχι μόνο απαιτεί χρόνο, αλλά εγείρει και ανησυχίες όσον αφορά την ιδιωτικότητα.

Η Sony υποστηρίζει ότι έχει την λύση, και ανακοίνωσε τους πρώτους αισθητήρες εικόνας με ενσωματωμένη μονάδα AI. Oi «intelligent vision sensors» όπως τους ονομάζει η Ιαπωνική εταιρεία ενσωματώνουν μία λογική μονάδα επεξεργασίας και μνήμη, που επιτρέπει στις κάμερες να εκτελούν λειτουργίες υπολογιστικής όρασης χρησιμοποιώντας μηχανική εκμάθηση χωρίς την ανάγκη πρόσθετου ή εξωτερικού hardware. Σύμφωνα με τη Sony, οι νέοι αισθητήρες της θα μπορούσαν να επιτρέψουν την ανάπτυξη οικονομικότερων και ασφαλέστερων καμερών με Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ο νέος αισθητήρας αποτελείται από δύο βασικά μέρη, το pixel chip (με τα εικονοστοιχεία) και το logic chip (λογική μονάδα επεξεργασίας). Τα δύο ολοκληρωμένα βρίσκονται το ένα πάνω από το άλλο σε μία «stacked» διαμόρφωση και σχηματίζουν τον πρώτο στον κόσμο αισθητήρα εικόνας που είναι εξοπλισμένος με δυνατότητες επεξεργασίας και ανάλυσης εικόνας χρησιμοποιώντας Τεχνητή Νοημοσύνη.

sony-ivs-1.jpg.33f044dbd1df82e80030c89be0fbd36b.jpg

Στο Δελτίο Τύπου της εταιρείας με την ανακοίνωση των νέων της αισθητήρων εικόνας, η εταιρεία εξήγησε με ποιο τρόπο πραγματοποιείται η επεξεργασία των εικόνων με την χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης σε τοπικό επίπεδο:

1694029742_1Cqrqe1PQOcasukHkFMaeQw.jpg.f916493415b5e9f8f92bbea3f82eb984.jpg

«Το σήμα που λαμβάνει pixel chip υποβάλλεται σε επεξεργασία χρησιμοποιώντας Τεχνητή Νοημοσύνη στον ίδιο τον αισθητήρα, εξαλείφοντας την ανάγκη για επεξεργαστές υψηλής απόδοσης ή εξωτερική μνήμη. Ο αισθητήρας στη συνέχεια εξάγει μεταδεδομένα αντί για πληροφορίες εικόνας, με αποτέλεσμα την μείωση του όγκου των προς επεξεργασία δεδομένων και την αντιμετώπιση των ανησυχιών για την ιδιωτικότητα. Η ενσωματωμένη Τεχνητή Νοημοσύνη, καθιστά εφικτές διάφορες λειτουργίες για ευέλικτες εφαρμογές, όπως είναι η παρακολούθηση αντικειμένου σε πραγματικό χρόνο παράλληλα με υψηλής ταχύτητας AI processing. Με την επανεγγραφή επίσης της εσωτερικής μνήμης μπορούν να επιλεχθούν διαφορετικά μοντέλα AI σύμφωνα με τις απαιτήσεις του χρήστη ή τις συνθήκες περιβάλλοντος όπου χρησιμοποιείται το σύστημα».

sony-ivs-2.jpg.81ce237645a174558658223b993cec27.jpg

Οι νέοι αισθητήρες εικόνας 1/2.3-type με Τεχνητή Νοημοσύνη της Sony προσφέρουν δυνατότητες σύλληψης εικόνας στα 12MP (12,3 effective megapixels) και κινούμενης εικόνας σε 4K με 60fps. Παρόλα αυτά, οι αισθητήρες μπορούν να μην συλλαμβάνουν καθόλου εικόνα, αλλά μπορούν απλώς να παρέχουν μεταδεδομένα με βάση τι έχουν δει. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να εγγράφουν και να επανεγγράφουν τα δικά τους μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης στην ενσωματωμένη μνήμη των αισθητήρων με βάση τη τοποθεσία και τη χρήση του συστήματος κάμερας. Κάμερες εξοπλισμένες με τέτοιους αισθητήρες, θα μπορούσαν για παράδειγμα να τοποθετηθούν στις βιτρίνες των καταστημάτων λιανικής πώλησης για την μέτρηση των πελατών που εισέρχονται ή ακόμα και για την μέτρηση των προϊόντων που βρίσκονται στα ράφια όπως συμβαίνει και στα καταστήματα Amazon Go. Η Sony έχει ήδη ξεκινήσει την αποστολή δειγμάτων των αισθητήρων εικόνας

Η Sony έχει ήδη ξεκινήσει την αποστολή δοκιμαστικών δειγμάτων του αισθητήρα εικόνας IMX500 και IMX501 στους πρώτους πελάτες και τα πρώτα προϊόντα που θα τους ενσωματώνουν αναμένεται, σύμφωνα με την εταιρεία, να διατεθούν στις αρχές του επόμενου έτους.