Στα τέλη του 2019 πρόκειται να δούμε τη νέα γενιά της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, και η εταιρεία που οδηγεί τις εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα δεν είναι άλλη από την Sony.        

O επικεφαλής του τμήματος αισθητήρων της Sony, Satoshi Yoshihara την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε ότι η εταιρεία του σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή της νέας γενιάς αισθητήρων 3D, μετά το αυξημένο ενδιαφέρον που δείχνουν οι κατασκευαστές smartphones, συμπεριλαμβανομένης και της Apple. «Οι κάμερες έφεραν την επανάσταση στα τηλέφωνα, και λαμβάνοντας υπόψη όσα έχω δει, έχω την ίδια προσδοκία και για το 3D. Ο ρυθμός (υϊοθέτησης) θα ποικίλει ανά πεδίο (εφαρμογής), αλλά θα δούμε σίγουρα (τους κατασκευαστές) να υϊοθετούν το 3D, είμαι σίγουρος για αυτό» δήλωσε ο Satoshi Yoshihara.

Αν και βεβαίως το πεδίο εφαρμογών των καμερών 3D νέας γενιάς είναι τεράστιο και υπάρχουν αναρίθμητες δυνατότητες και χρήσεις, ενδεχομένως μία συναρπαστική εφαρμογή τους είναι στην αναγνώριση προσώπου που αναμένεται να είναι ακόμα ακριβέστερη και πιο αξιόπιστη από την τρισδιάστατη σάρωση προσώπου που εισήγαγε η Apple με το Face ID. Η αρχή λειτουργίας της συγκεκριμένης μεθόδου αναγνώρισης προσώπου, που μιμούνται και άλλοι κατασκευαστές smartphones (π.χ Huawei, Xiaomi), περιστρέφεται γύρω από την προβολή «κουκίδων» αόρατου φωτός πάνω στο πρόσωπο του χρήστη και την μέτρηση των παραμορφώσεων στο σχηματιζόμενο τρισδιάστατο πλέγμα. Οι νέες κάμερες 3D της Sony χρησιμοποιούν όμως «παλλόμενα» σήματα λέιζερ και μετράνε το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να «επιστρέψει» ο παλμός πίσω (μοιάζει με το σύστημα «ηχοεντοπισμού» των νυχτερίδων).  

Η Sony υποστηρίζει ότι αυτή η νέα μέθοδος δημιουργεί ένα λεπτομερέστερο μοντέλο του προσώπου του χρήστη και μπορεί να λειτουργήσει μέχρι και από απόσταση 5 σχεδόν μέτρων (η Ιαπωνική εταιρεία δημιούργησε την ιστοσελίδα Sony Depthsensing για να προβάλλει τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας της και τις εφαρμογές της, σε αυτόνομα αυτοκίνητα, drones, ρομπότ κ.ά).

Η μαζική παραγωγή των νέων 3D cameras της Sony έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του καλοκαιριού του 2019, οπότε είναι πολύ πιθανό να δούμε την τεχνολογία σε ορισμένες ναυαρχίδες του 2019 που θα παρουσιαστούν στο δεύτερο μισό της χρονιάς.  

PhoneArena

  • Like 3