Η KIOXIA, παλαιότερα γνωστή ως Toshiba Memory Holdings Corporation, λανσάρισε ένα νέο μέσο αποθήκευσης, το οποίο βασίζεται σε έναν ολοκαίνουριο παράγοντα μορφής, τον XFMEXPRESS που υπόσχεται την απόδοση ενός SSD στο μέγεθος μίας κάρτας μνήμης microSD.

 Το προϊόν της KIOXIA που βασίζεται στο πρότυπο XFMEXPRESS είναι το XT2. Πρόκειται για μία αφαιρούμενη (removable) PCIe-attached NVMe συσκευή αποθήκευσης, όπως την ονομάζει η ίδια η KIOXIA που «θα βελτιώσει την επόμενη γενιά των mobile και embedded εφαρμογών». Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας που βρίσκεται υπό ανάπτυξη τα τρία τελευταία χρόνια είναι οι μικρές διαστάσεις, 18 x 14 x 1,4 χιλ., δηλαδή ελαφρώς μεγαλύτερες από την microSD (14 x 11 x 1 χιλ.) και ότι πρόκειται για ένα αφαιρούμενο μέσο αποθήκευσης, με υποδοχή παρόμοια με αυτή που υπάρχει για τις κάρτες microSD στα smartphones ή σε κάμερες κ.ά.

Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στην ιστοσελίδα TechRadar Pro ότι το κόστος του XT2 θα είναι ανταγωνιστικό με άλλους παράγοντες μορφής SSD παρόμοιας απόδοσης και ότι θα προσφέρεται σε χωρητικότητες που κυμαίνονται μεταξύ 128GB και 1TB. Όσον αφορά τις ταχύτητες, δεδομένου ότι υποστηρίζει δύο lanes τύπου PCIe Gen. 4, οι ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής (sequential και στις δύο περιπτώσεις) θα ξεπερνούν τα 2500Mbps και τα 650Mbps αντίστοιχα.

Αν και πρόκειται για ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό μέσο αποθήκευσης, το XFMEXPRESS θα έχει μεγάλο ανταγωνισμό στην αγορά, έστω και αν τελευταία τα περισσότερα mainstream smartphones έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τις δυνατότητες αφαιρούμενης αποθήκευσης. O SD Association ετοιμάζει το πρότυπο SD Express, το οποίο είναι επίσης τύπου PCIe NVMe αλλά λέγεται ότι μπορεί να φτάσει σε ταχύτητα τα 4Gbps και διαθέτει αναβαθμισμένες δυνατότητες ασφαλείας. Ο χρόνος θα δείξει αν η αγορά χρειάζεται και άλλα form factors.

  • Like 5