Ο νέος ελεγκτής SM2508 PCIe Gen5 SSD της Silicon Motion θα κατασκευάζεται στα 6nm από την TSMC και αναμένεται να είναι ενεργειακά αποδοτικότερος.

Ο παραπάνω ελεγκτής της Silicon Motion πρόκειται να βρίσκεται σε πολλές από τις νέες μονάδες SSD που θα υποστηρίζουν το πρότυπο PCIe Gen5 τους επόμενους μήνες και όπως αναφέραμε θα κατασκευάζεται με μέθοδο 6nm από την TSMC. Σε σύγκριση με την κατασκευαστική μέθοδο 12nm που κατασκευάζονται οι περισσότεροι ανταγωνιστικοί ελεγκτές, η μετάβαση στα 6nm αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 45% μείωση στην κατανάλωση ενέργειας για ταχύτητες που θα φτάνουν έως και τα 14,5 GB/s.

Η εταιρεία μοιράστηκε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον επερχόμενο ελεγκτή SM2508 PCIe 5.0 SSD στο συνέδριο-εκδήλωση Memory Trend Seminar 2023 που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην πόλη Shenzhen της Κίνας. Η Silicon Motion ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει έναν πιο προηγμένο κόμβο κατασκευής, με αποτέλεσμα να έχει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με άλλους ελεγκτές όπως με τον E26 της Phison. Ο SM2508 της Silicon Motion βασίζεται στην αρχιτεκτονική ARM και ενσωματώνει έναν πυρήνα Cortex-M0, τέσσερις πυρήνες Cortex-R8 που χρονίζονται έως στα 1,25 GHz και κάνει χρήση αλγόριθμων έξυπνης διαχείρισης της ενέργειας επιτυγχάνοντας μία εξαιρετική ισορροπία μεταξύ των επιδόσεων και της κατανάλωσης ενέργειας.

Η Silicon Motion υποστηρίζει ότι ο ελεγκτής SM2508 καταναλώνει λιγότερο από 3,5W. Δεδομένου ότι πολλοί ελεγκτές PCIe 5.0 SSD απαιτούν λύσεις ενεργής ψύξης, η Silicon Motion μπορεί να καυχιέται για ακόμη ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Πάντως, δεν είναι ακόμα σίγουρο ότι όλες οι μονάδες NVME PCIe 5.0 M.2 SSD που θα βασίζονται στον νέο ελεγκτή της Silicon Motion δεν θα απαιτούν κάποιο είδος ενεργής ή παθητικής ψύξης. Παρόλα αυτά, ευελπιστούμε να κυκλοφορήσουν ορισμένα μοντέλα που δεν θα απαιτούν εξειδικευμένη ψύξη, έστω και αν δεν υποστηρίζουν τόσο υψηλές ταχύτητες διαμεταγωγής δεδομένων. 

Κατά τα άλλα, ο SM2508 υποστηρίζει τόσο TLC όσο και QLC μνήμη NAND flash και διαθέτει οκτακάναλλο (8-channel) σχεδιασμό με DRAM ταχύτητας έως και 3.600 MT/s (αυτή είναι μία ακόμη βελτίωση σε σχέση με τον ανταγωνισμό). Ορισμένες από τις ταχύτερες μονάδες 3D NAND που διατίθενται σήμερα υποστηρίζουν interface ταχύτητας 2400 MT/s. Το αποτέλεσμα είναι οι χρήστες ενός NVMe PCIe 5.0 M.2 SSD που ενσωματώνει τον ελεγκτή SM2508 να απολαμβάνουν ταχύτητες ανάγνωσης (sequential) έως και 14,5 GB/s. Περιμένουμε τα πρώτα NVMe PCIe 5.0 M.2 SSDs να κυκλοφορήσουν στην αγορά πριν από το τέλος του έτους.