Με κύρια αφορμή αποτυχίας να είναι το γεγονός ότι πρόκειται για «πρόσφατη τεχνολογία» σε σύγκριση με τους σκληρούς δίσκους

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι SSD προωθούνται ως πιο αξιόπιστο μέσο αποθήκευσης σε σύγκριση με τους τυπικούς σκληρούς δίσκους (HDD). Αυτό όμως δεν φαίνεται να ισχύει σύμφωνα με μια νέα έρευνα για cloud backup και αποθήκευση της Backblaze.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία πρόσφατα δοκίμασε και τις δύο εκδοχές αποθηκευτικού μέσου, αναλύοντας την απόδοση SSD και HDD στο ίδιο περιβάλλον υπό τις ίδιες λειτουργίες και με το ίδιο φορτίο - με ίδιες αναλογίες χρήσης και σχεδόν ταυτόχρονα.

Το αποτέλεσμα του ετήσιου ποσοστού αποτυχίας (Annual Failure Rate, AFR) για σκληρούς δίσκους ήταν 1,38% ενώ για SSD ήταν 1,05%. "Έχουμε στοιχεία που αποδεικνύουν πως όταν και οι δύο τύποι μέσου χρησιμοποιούνται για λίγο καιρό (14 μήνες κατά μέσο όρο), οι SSD αποτυγχάνουν πιο αραιά αλλά όχι με μεγάλη διαφορά" δήλωσε η εταιρεία στο σχετικό blog post της.

Βέβαια τα αποθηκευτικά μέσα δεν είναι σχεδιασμένα να αντέχουν μόλις 14 μήνες, αλλά πολύ παραπάνω. Και για να προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα στο θέμα διάρκειας, η Backblaze πρόσθεσε πως θα συγκεντρώσει δεδομένα μετά από μεγαλύτερο διάστημα δοκιμών.

"Σε αυτό το σημείο, είναι καλύτερα να αποφασίσετε πιο μέσο σας καλύπτει βάση της τιμής, ταχύτητας, πρότυπο μεγέθους κλπ. Μέσα στα επόμενα χρόνια και καθώς θα έχουμε μια καλύτερη άποψη για τα ποσοστά αποτυχίας στους SSD, θα αποφασίσουμε αν θα είμαστε σε θέση να προσθέσουμε το ετήσιο ποσοστό αποτυχίας μεταξύ SSD και HDD στον οδηγό αγορών μας."

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως οι SSD θεωρούνται πιο αξιόπιστα μέσα αποθήκευσης γιατί δεν έχουν κινούμενα μέρη όπως οι HDD, έτσι μειώνοντας την πιθανότητα κάποιο από αυτά να χαλάσει μετά από εκτεταμένη χρήση.