Η TCL δε στάθηκε στην αποκάλυψη ενός μόνο ζευγαριού έξυπνων γυαλιών, αλλά παρουσίασε και ένα concept, τα TCL XR Glasses.

Πρόκειται για μια ιδέα που πιθανώς θα δεχτεί πολλές αλλαγές προτού -και αν- υλοποιηθεί, ωστόσο δεν παύει να είναι ενδιαφέρουσα για διάφορους λόγους. Ένας από τους βασικότερους είναι πως πρόκειται για AR glasses και ο Stefan Streit, Chief Marketing Officer της TCL, αναφέρθηκε στο εγχείρημα της Meta οπότε είναι ξεκάθαρος ο σκοπός τους.

Μέσω ενός σύντομου βίντεο αφού τα γυαλιά βρισκόντουσαν μέσα σε μια βιτρίνα, είδαμε πως τα TCL AR Glasses μοιάζουν με κλασικού σχεδιασμού γυαλιά με διάφανο φακό (που πιθανότατα ο χρήστης θα μπορεί να αντικαταστήσει). Ο πρωταγωνιστής του βίντεο τα έχει στο κομοδίνο και τον ξυπνούν το πρωί, τα φοράει και η μέρα του ξεκινά. Τα γυαλιά εμφανίζουν ένα μενού με διάφορες επιλογές στην επάνω δεξιά πλευρά από όπου ο χρήστης μπορεί να δει το πρόγραμμά του, να λάβει υπενθυμίσεις ακόμη και μηνύματα σε μορφή βίντεο τα οποία αναπαράγονται σε μια γωνία της συνολικής οθόνης.

Μέσω αφής στο πλάι του σκελετού, μπορεί να χειριστεί διάφορα: να δει ποιος βρίσκεται στην πόρτα μέσω της κάμερας ή να κλείσει τα στόρια για να φύγει από το σπίτι. Έπειτα, βγαίνοντας βλέπει τις γραμμές οδηγιών του GPS να εμφανίζονται στο δρόμο αντί να βλέπει κάποιον χάρτη, και παράλληλα σταματάει για να φωτογραφίσει μερικά τοπία απευθείας από τα γυαλιά προτού μοιραστεί τις φωτογραφίες στο κινητό του.

 

TCL Leiniao AR - 22:40

Φτάνοντας στην εργασία του, τα χρησιμοποιεί τόσο για να βλέπει διάφορα αρχεία ή τους συναδέλφους του στην οθόνη-φακό, κι ύστερα μπορεί να μοιραστεί αρχεία προς άλλους όπως ακριβώς μοιράστηκε φωτογραφίες από και προς το κινητό. Τέλος, φτάνοντας κοντά στο αυτοκίνητό του το ξεκλειδώνει μέσα από τα γυαλιά και μπαίνει μέσα.

Όλα αυτά μπορεί να μοιάζουν σενάριο επιστημονικής φαντασίας όμως η τεχνολογία είναι πιο κοντά από όσο περιμένουν πολλοί και η ίδια η TCL δήλωσε πως παρότι δεν είναι σε θέση να τα κυκλοφορήσει προς πώληση θέλει να τα φέρει στα χέρια του κόσμου για δοκιμές ώστε να λάβει προτάσεις βελτίωσης προτού καταλήξει σε ένα τελικό προϊόν. 

Προς το παρόν, αν δεν αλλάξει κάτι, τα γυαλιά θα χρησιμοποιούν 4μm Micro LED και γυάλινο φακό, μαζί με ηχεία και μικρόφωνα στα δύο πλαϊνά κομμάτια του σκελετού και επιφάνεια (ή επιφάνειες) αφής. Παρόμοιο σχεδιασμό και τεχνολογίες -με εξαίρεση τα Micro LED- βρίσκουμε σε διάφορα γυαλιά, όπως τα Amazon Echo Frames. Με βάση το βίντεο που είδαμε, ο Stefan Streit, δήλωσε πως σκοπός είναι μέσω των γυαλιών ο χρήστης θα μπορεί να κάνει όσα χρειάζεται αφήνοντας το smartphone του στην τσέπη ή στην τσάντα, διευκολύνοντάς τον στην καθημερινότητά του.

3_tcl_leiniao_ar.jpg.176bfcc02ee2d044f523a519463806e5.jpg

Με το θέμα του metaverse να είναι πιο θερμό και επίκαιρο από ποτέ, είναι βέβαιο πως η TCL σκοπεύει να εκμεταλλευτεί το momentum και να μπει στο «χορό», οπότε αναμένεται να δούμε αν τα TCL XR Glasses θα λάβουν τελική μορφή, ποια θα είναι αυτή και πώς θα λειτουργούν σε ένα περιβάλλον metaverse.