Αναμφισβήτητα, η αγορά προϊόντων επαυξημένης πραγματικότητας θα αποκτήσει πρόσθετη δυναμική με τη φημολογούμενη κυκλοφορία του AR headset της Apple.

Επόμενο λοιπόν είναι, που βλέπουμε τις περισσότερες τεχνολογικές εταιρείες να προετοιμάζονται για να καρπωθούν -οποιοδήποτε- μερίδιο από την αγορά. Η ιδιαίτερα ακριβή επίσης «επένδυση» της Meta του Mark Zuckerberg στο λεγόμενο «metaverse» αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο.

Η TCL, γνωστή για τις τηλεοράσεις, τα smartphones και την προηγμένη τεχνολογία οθόνης NXTVISION ανακοίνωσε στα πλαίσια της έκθεσης CES τα νέα έξυπνα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας RayNeo X2. Τα επαναστατικά αυτά γυαλιά φέρουν οθόνες τεχνολογίας «binocular full-color Micro-LED optical waveguide» και μία σειρά από νέες διαδραστικές λειτουργίες για μία εξαιρετικά απολαυστική εμπειρία AR. 

Τα γυαλιά TCL RayNeo X2 είναι τα πρώτα στον κόσμο με γυαλιά AR με διόφθαλμη πλήρους χρώματος έγχρωμη οθόνη οπτικού κυματοδηγού Micro-LED, τα οποία μπορέσαμε μάλιστα να δοκιμάσουμε κατά στον εκθεσιακό χώρο της εταιρείας στη CES 2023. Xάρη στο λεπτό και ελαφρύ σκελετό τους, μοιάζουν με συμβατικά γυαλιά οράσεως και είναι ιδανικά για καθημερινή, ολοήμερη χρήση προσφέροντας προηγμένες λειτουργίες ψηφιακού βοηθού, μετάφρασης, έξυπνης πλοήγησης έως φωτογραφίας και αναπαραγωγής μουσικής. Οι υψηλής ανάλυσης οθόνες Micro-LED επίσης προσφέρουν υψηλή αναλογία αντίθεσης (CR) έως 100.000:1 και εξαιρετική φωτεινότητα έως 1.000 nits για βελτιωμένα οπτικά εφέ και απρόσκοπτη χρήση τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Όσον αφορά στο hardware βασίζονται τα έξυπνα γυαλιά AR της TCL βασίζονται στην πλατφόρμα Qualcomm Snapdragon® XR2 και επομένως αξιοποιεί κορυφαίες τεχνολογίες AR που επιτρέπουν στους χρήστες να δουν τον κόσμο με νέους, συναρπαστικούς τρόπους. 

image.jpeg.da58b1f2040126548ffd4caca2324fdf.jpeg

Ανάμεσα στις έξυπνες λειτουργίες είναι η πλοήγηση. Το έξυπνο σύστημα πλοήγησης με GPS των γυαλιών TCL RayNeo X2 χρησιμοποιεί ταυτόχρονα εντοπισμό και χαρτογράφηση (SLAM) μαζί με αναγνώριση χειρονομιών (gestures). Αν και δεν μπορέσαμε να δοκιμάσουμε πλήρως τη συγκεκριμένη λειτουργία, η χαρτογράφηση μας ενημέρωσαν ότι παρουσιάζει κοντινά σημεία ενδιαφέροντος καθώς μετακινείστε, μετατρέποντας τις χαλαρές βόλτες ή τις εξόδους με το ποδήλατο σε χαρούμενες και ενδιαφέρουσες εξερευνήσεις στην πόλη. Επιπλέον, χάρη στη χρήση Bluetooth, οι χρήστες μπορούν κατά τη βόλτα τους να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για μηνύματα ή κλήσεις απευθείας στις οθόνες της συσκευής TCL RayNeo X2 ώστε να είναι πάντα ενήμεροι. 

Η μετάφραση με τη χρήση AI είναι επίσης μία ιδιαίτερα χρήσιμη λειτουργία και αυτή που μας έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση. Μεταφράζοντας σε πολλές γλώσσες σε πραγματικό χρόνο, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν μιλάτε πρόσωπο με πρόσωπο με τον συνομιλητή σας, τα γυαλιά AR να μεταφράζουν αυτόματα εμφανίζοντας υπότιτλους στη γλώσσα σας. Η συγκεκριμένη λειτουργία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για ταξίδια στο εξωτερικό και όχι μόνο.

Τα TCL RayNeo X2 ωστόσο έχουν και ψυχαγωγικό ρόλο ενώ επιτρέπουν στον χρήστη τους να δημιουργήσει μοναδικές αναμνήσεις χάρη στην ενσωματωμένη κάμερα (hands-free) που επιτρέπει τη λήψη φωτογραφιών, βίντεο και time-lapse από την χαρακτηριστική οπτική πρώτου προσώπου, ανάλυσης 16MP. Η σταθεροποίηση εικόνας θα αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμη κατά την κίνηση ενώ η αυτόματη νυχτερινή λειτουργία επιτρέπει στον χρήστη να τραβάει φωτογραφίες ή βίντεο ακόμα και στο σκοτάδι. Το περιεχόμενο που αποθηκεύεται μπορεί εύκολα στη συνέχεια να μεταφερθεί σε smartphone για την περαιτέρω επεξεργασία του ή τον διαμοιρασμό του σε κοινωνικά δίκτυα κ.ά. Η εταιρεία αναμένεται σύντομα να καλέσει προγραμματιστές -το πρόγραμμα αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2023- να δημιουργήσουν καινοτόμες και πρωτοποριακές εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας. Τα γυαλιά TCL RayNeo X2 αναμένεται να διατεθούν σε προγραμματιστές σε επιλεγμένες περιοχές μέχρι το τέλος του 1ου τριμήνου του 2023 ενώ η εμπορική διάθεση τους αναμένεται να ανακοινωθεί -μαζί με την τιμή τους- στο επόμενο χρονικό διάστημα και σίγουρα εντός του έτους.

  • Thanks 1