Πριν την τελική της απόφαση, η εταιρεία είχε ήδη σχεδιάσει κάποια foldable πρωτότυπα μοντέλα.

Όπως φαίνεται, δεν θα υπάρξει foldable τηλέφωνο της TCL σύντομα στην αγορά. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει την ανάπτυξη ενός foldable τηλεφώνου επ’ αόριστον. Σε δήλωσή του ο CMO της TCL, Stefan Streit, δήλωσε πως η εταιρεία είχε επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην έρευνα μιας νέας τεχνολογίας οθόνης.

Πράγματι, η TCL τα τελευταία δύο χρόνια είχε αποκαλύψει κάποιες πρωτότυπες συσκευές. Το 2019 είχε παρουσιάσει foldable τηλέφωνο με την τεχνολογία DragonHinge ενώ έδειξε και ένα δεύτερο smartphone ένα χρόνο αργότερα το 2020. Πιο πρόσφατα, τον Απρίλιο του 2021, παρουσίασε και ένα που συνδύαζε foldable και rollable τεχνολογία οθόνης.

tcl-foldable-2.JPG.f1d0cb85c3373565790c9e5714004838.JPG

Ωστόσο, ο Streit δήλωσε ότι ο συνδυασμός του υψηλού κόστους τέτοιων τεχνολογιών οθόνης, καθώς και τα τρέχοντα ζητήματα ελλείψεων εξαρτημάτων λόγω της πανδημίας COVID-19, έχουν κάνει την TCL να κάνει ένα βήμα πίσω στα σχέδιά της.

Η TCL πήρε τη δύσκολη απόφαση να αναστείλει την κυκλοφορία του πρώτου της εμπορικά διαθέσιμου foldable smartphone έως ότου η εταιρεία μπορέσει να το παράγει και να το φέρει στην αγορά σε τιμή που θα είναι προσιτή σε όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές.

Ο CMO πρόσθεσε πως τώρα η TCL επικεντρώνεται στην πρωτοβουλία «5G για όλους», σύμφωνα με την οποία η εταιρεία θα προσφέρει 5G smartphones σε κάθε κατηγορία τηλεφώνων.

Ωστόσο, η εταιρεία δεν έχει χάσει την ελπίδα ότι θα επιστρέψει κάποια στιγμή στο foldable τηλέφωνο που ανέπτυσσε και στο οποίο είχε δώσει την κωδική ονομασία «Chicago». Το τηλέφωνο μάλιστα είχε περάσει από το αρχικό στάδιο του πρωτοτύπου όταν ελήφθη η απόφαση να ανασταλεί η ανάπτυξή του. Στην πραγματικότητα, ορισμένες εκδόσεις προ-παραγωγής (pre-production) του Project Chicago κατασκευάστηκαν για τους reviewers ώστε να έχουν λίγο hands-on χρόνο με το τηλέφωνο προτού αυτό ακυρωθεί.

tcl-foldable-3.JPG.cad7294059bdbb25c0ea78bc74508a78.JPG

Μία εικόνα render δείχνει πως το Chicago είχε παρόμοιο σχεδιασμό με το Galaxy Z Flip 3 που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη Samsung. Όταν η AMOLED οθόνη είναι ανοιχτή έχει μέγεθος 6,67’’ ενώ όταν αυτή είναι διπλωμένη οι χρήστες έχουν πρόσβαση σε μια δεύτερη AMOLED οθόνη μεγέθους 1,1’’, η οποία δείχνει πληροφορίες όπως την ημέρα, την ώρα, ειδοποιήσεις, πρόσβαση σε φακό και διάφορα άλλα.

Στο εσωτερικό του τηλεφώνου βρίσκεται ο επεξεργαστής της Qualcomm Snapdragon 765G μαζί με 6GB RAM και 128GB αποθηκευτικού χώρου. Διαθέτει μπαταρία 3.545mAh, βασικό σύστημα κάμερας με δύο αισθητήρες, 48MP & 16MP ευρυγώνιος, αλλά και selfie κάμερα 44MP.

Όπως είχε αναφέρει ο Streit σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα CNET, η τιμή του τηλεφώνου θα ήταν περίπου $800. Αν και η τιμή είναι αρκετά χαμηλότερη από αυτή των foldable τηλεφώνων της Samsung, προφανώς δεν ήταν αρκετή για να ενεργοποιήσει το Project Chicago, κάτι που θα είχε συμβεί κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2021. Αντιθέτως, η TCL θα ξεκινήσει εκ νέου με ένα άλλο τηλέφωνο, το οποίο δεν θα κυκλοφορήσει για τουλάχιστον 12 έως 18 μήνες.

Με την TCL να αποχωρεί από τον αγώνα των foldable τηλεφώνων, φαίνεται πως η Samsung θα κυριαρχήσει σε αυτήν την εξειδικευμένη αγορά για κάποιο διάστημα.