Η Sharp άσκησε την επιλογή της να αποκτήσει το υπόλοιπο 19,9% των μετοχών της Dynabook που μέχρι πρότινος διατηρούσε η Toshiba.

Η Toshiba έφτιαχνε υπολογιστές από το 1985 ενώ ισχυρίζεται ότι είναι η πρώτη που κυκλοφόρησε μαζικά υπολογιστή τύπου clamsell. Μέχρι τη δεκαετία του 1990, η εταιρία παρήγαγε υπολογιστές κυρίως για εργασία με τη σειρά Satellite ενώ αργότερα ξεκίνησε να κάνει ουσιαστικές σχεδιαστικές αλλαγές με την πιο μικρή και λεπτή σειρά Portege.

Αυτά τα προϊόντα έδωσαν στην Toshiba ηγετικό ρόλο στην αγορά των υπολογιστών στα τέλη της δεκαετίας του 90 αλλά και για μεγάλο μέρος από το 2000 και έπειτα. Ακόμη και όταν η αγορά υπολογιστών ενοποιήθηκε εκείνη τη δεκαετία, η Toshiba συγκαταλέγονταν συχνά μεταξύ των πέντε πρώτων προμηθευτών της λίστας παγκοσμίως, παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκονταν στην αγορά των desktop υπολογιστών.

Στα χρόνια που ακολούθησαν μετά το 2000, η Toshiba άρχισε να χάνει την αίγλη της κυρίως λόγω της σύγκρισης που γίνονταν με τα ThinkPad και τα MacBook, ενώ την ίδια στιγμή τόσο η Dell όσο και η HP βελτιωνόντουσαν επίσης. Και καθώς η αγορά H/Y συρρικνώθηκε και η Lenovo, η Dell και η HP ήρθαν να κυριαρχήσουν στις πωλήσεις υπολογιστών τη δεκαετία του 2010, η Toshiba δεν κατάφερε να κερδίσει το χαμένο έδαφος.

Φτάνοντας στο 2018, η εταιρία πούλησε την επιχειρηματική της μονάδα στην Sharp για μόλις $36 εκατομμύρια αλλά διατήρησε μερίδιο 19,9%, δίνοντας όμως επιλογή στην Sharp να το εξαγοράσει. Η Sharp μετονόμασε γρήγορα την επιχείρηση σε Dynabook, ένα όνομα που είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν και η Toshiba στην Ιαπωνία, και άρχισε να κυκλοφορεί νέα μοντέλα.

Καθώς τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν καλά για την Sharp, στις 30 Ιουνίου αποφάσισε να ασκήσει την επιλογή εξαγοράς και του υπολοίπου των 19,9% των μετοχών της Dynabook από την Toshiba. Έτσι, η Toshiba μετέφερε αυτές τις μετοχές και αποχώρησε και επίσημα από την αγορά των laptops.

  • Sad 7