H Ιαπωνική Toshiba αποφάσισε να καθυστερήσει τη πώληση του πολύτιμου τμήματος ανάπτυξης/ κατασκευής μνήμης NAND flash υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία των $18 δισεκατομμυρίων “μπήκε στον πάγο” λόγω διαφορετικών απόψεων εντός της Ιαπωνικής κοινοπραξίας που επιλέχθηκε ως ο προτιμητέος πλειοδότης.

Η καθυστέρηση οφείλεται στη μήνυση που υπέβαλλε η Toshiba ενάντια στον συνέταιρο της, Western Digital επειδή αναμίχθηκε στην πώληση του τμήματος NAND flash. Η μήνυση ήρθε μία μέρα αφότου η Western Digital υπέβαλλε πρόταση εξαγοράς του τμήματος, και περιπλέκει περαιτέρω τις προοπτικές να επιτευχθεί συμφωνία.

 

Σε μία προσπάθεια να καλύψει δισεκατομμύρια δολάρια από υπερβάσεις κόστους στην πυρηνική μονάδα Westinghouse που εξαγόρασε η Toshiba, η Ιαπωνική εταιρεία αποφάσισε να πωλήσει την πολύτιμη μονάδα της –που είναι η #2 στον κόσμο στην παραγωγή chips τεχνολογίας NAND flash- την ημέρα της ετήσιας συνάντησης των μετόχων της. Στην έντονα αμφισβητούμενη δημοπρασία έγινε γνωστό ότι η Toshiba προτίμησε να πουλήσει τη μονάδα της σε κυβερνητικούς επενδυτές συμπεριλαμβανομένης και μίας Αμερικάνικης εταιρείας ιδιωτικών κεφαλαίων, της Bain Capital. Η προσφορά ενορχηστρώθηκε σε μεγάλο βαθμό από το Υπουργείο Εμπορίου της Ιαπωνίας, που επιθυμεί να διατηρήσει την τεχνολογία ημιαγωγών υπό εγχώριο έλεγχο.

 

Η Western Digital που “τρέχει” από κοινού με την Toshiba το βασικό εργοστάσιο ημιαγωγών, ισχυρίζεται ότι ο συνεργάτης της παραβιάζει τις συμφωνίες της κοινοπραξίας τους και επιδιώκει μέσω της Αμερικάνικης δικαιοσύνης να αποτρέψει οποιαδήποτε συμφωνία δεν έχει τη συγκατάθεση της.

 

Αυτές οι επιδιώξεις της και πράξεις της οδήγησαν την Toshiba στην συνέχεια να υποβάλλει αγωγή. Η Toshiba λέει πως η προσφορά της Western Digital ήταν ιδιαίτερα χαμηλή και πως παρουσιάζει ζητήματα αντι-μονοπωλιακής φύσης. Η Western Digital από την άλλη λέει πως η προσφορά της ύψους 2 τρισεκατομμυρίων γιεν (περίπου $18 δισεκατομμύρια) είναι η ελάχιστη που απαιτούσε η Toshiba, και φαίνεται να είναι ίδια με αυτή του προτιμητέου από την Ιαπωνική εταιρεία πλειοδότη. Με την μήνυση της στο Ιαπωνικό Περιφερειακό Δικαστήριο, η Toshiba ζητάει αποζημίωση περίπου $1 δισεκατομμυρίου από την Western Digital. Το σίγουρο είναι ότι το σήριαλ θα έχει αρκετά επεισόδια ακόμη…

 

Link.png Site: VentureBeat