Η Toshiba ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με μία κοινοπραξία υπό την ηγεσία της επενδυτικής εταιρείας Bain Capital για να πουλήσει το τμήμα κατασκευής μνήμης που διατηρεί έναντι 2 τρισεκατομμυρίων γιεν (περίπου $18 δισεκατομμύρια δολάρια).

Την κοινοπραξία αποτελούν η Νοτιοκορεάτικη εταιρεία κατασκευής chips μνήμης SK Hynix, με συμμετοχή 395 δισεκατομμυρίων γιεν Ιαπωνίας, που αποτελεί σχεδόν το 20% της επένδυσης της κοινοπραξίας στην εξαγορά της Toshiba Memory Corp. ενώ οι Apple και Dell αποτέλεσαν τα άλλα δύο μέλη της κοινοπραξίας.

 

Η Toshiba Corporation πάντως (η πρώην μητρική εταιρεία της Toshiba Memory Corp.) εξακολουθεί να κατέχει μερίδιο 40,2%, ενώ ποσοστό 9,9% κατέχει μία ακόμη Ιαπωνική εταιρεία, η Hoya Corporation. Αυτό κάλυψε κατά κάποιο τρόπο την Ιαπωνική κυβέρνηση, αφού το 50,1% της Toshiba Memory Corp. είναι εξασφαλισμένο ότι ανήκει σε Ιαπωνικές επιχειρήσεις.

 

Η κοινοπραξία υπό την ηγεσία του Bain Capital θα κατέχει μερίδιο 49,9%, διασφαλίζοντας ότι η Toshiba Memory Corp. θα συνεχίσει να υπάρχει μακριά από την ανταγωνιστική Western Digital, η οποία έχει σύρει τη Toshiba σε πολλά δικαστήρια σε όλο τον κόσμο. Εκτός από τη SK Hynix, η κοινοπραξία υπό την ηγεσία της Bain Capital περιλαμβάνει όπως αναφέραμε και τις εταιρείες Apple και Dell, οι οποίες φοβούνταν ότι θα έχαναν τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται της τιμές των chips μνήμης DRAM και NAND flash, αν η Toshiba Memory έπεφτε στα χέρια της Western Digital, στην οποία ανήκει και η SanDisk.

 

Link.png Site: TechPowerUp