Η Toshiba ξεκίνησε την κατασκευή ενός πρωτότυπου δείγματος μνήμης flash που επιδεικνύει την υψηλότερη χωρητικότητα που έχουμε δει μέχρι σήμερα, 1,33 terabits (166GB) ανά chip.

Τα 96-layer chips μνήμης BiCS Flash (της δικής της τεχνολογίας 3D flash) έχουν τέσσερα bits ανά κελί μνήμης (4-bit-per-cell ή quad level cell, QLC) σε σχέση με τη τεχνολογία τριών bits ανά κελί της τρέχουσας γενιάς, η οποία επέτρεψε την κατασκευή chips χωρητικότητας έως και 32GB.

Μία τυπική συσκευασία μνήμης flash, που περιέχει 16 chips (στην ουσία χρησιμοποιείται 16-chip stacked αρχιτεκτονική σε μία συσκευασία=, με τη τεχνολογία της Toshiba θα προσφέρει αποθηκευτικό χώρο 2,66TB, και αυτό θα οδηγήσει σε ακόμα υψηλότερης ταχύτητας και μεγαλύτερης πυκνότητας solid state drives και κάρτες μνήμης.

Η Western Digital ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ξεκινήσει τις αποστολές καταναλωτικών προϊόντων SanDisk που θα χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα chips προς το τέλος της σημερινής χρονιάς. Η εταιρεία εξακολουθεί να συνεργάζεται με την Toshiba (προσπάθησε να την εξαγοράσει μάλιστα) παρά την εξαγορά της τελευταίας από την Bain Capital, μια κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρείες Apple, Dell, Seagate και Kingston.

Παρόλο που η τεχνολογία NAND flash αναπτύσσεται και βελτιώνεται χωρίς σταματημό, οι τιμές των SSDs και των καρτών μνήμης αυξάνονταν μέχρι πρόσφατα λόγω έλλειψης chips. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τιμές πρόκειται να υποχωρήσουν σύντομα εξαιτίας της μικρότερης ζήτησης  για υπολογιστές, smartphones και εξοπλισμό εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. 

Engadget