Η ομάδα που εποπτεύει το USB θέλει να σας διευκολύνει να καταλάβετε τί πραγματικά μπορούν να κάνουν τα διάφορα καλώδια και οι θύρες. Προσπαθεί να ξεφορτωθεί επωνυμίες όπως SuperSpeed και USB4 σε μια προσπάθεια να απλοποιήσει τα πράγματα, αλλά οι κατασκευαστές μπορεί να μην υιοθετήσουν απαραίτητα τις αλλαγές.

Τα βήματα αυτά αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας του USB Implementers Forum (USB-IF) για την αλλαγή του ονόματος των προτύπων USB. Η ομάδα εισήγαγε νέα λογότυπα για καλώδια, θύρες και συσκευασίες πέρυσι. Η επικαιροποιημένη επωνυμία αποσκοπεί στο να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν τι είναι ικανά να κάνουν τα πρότυπα όσον αφορά τις ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων και τις επιδόσεις, καθώς και τις ταχύτητες φόρτισης, δήλωσε στο The Verge ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του USB-IF Jeff Ravencraft.

Το SuperSpeed (γνωστό και ως USB 3) υπάρχει στην αγορά τα τελευταία 10 χρόνια και μπορεί να το έχετε δει σε κουτιά καλωδίων USB. Στο μέλλον, το USB-IF επιθυμεί οι κατασκευαστές καλωδίων να χρησιμοποιούν το "USB 10Gbps" αντί του "SuperSpeed USB 10Gbps" και το "USB 20Gbps" αντί του "USB4 20Gbps". Εν τω μεταξύ, τα καλώδια USB-C που πιστοποιούνται από την USB-IF θα πρέπει να αναγράφουν τόσο τις ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων όσο και την ισχύ φόρτισης.

Οι αλλαγές τέθηκαν πρόσφατα σε ισχύ και η ενημερωμένη επωνυμία θα μπορούσε να αρχίσει να εμφανίζεται στις ετικέτες και τις συσκευασίες μέχρι το τέλος του έτους. Οι κατευθυντήριες γραμμές για την επωνυμία ισχύουν για προϊόντα με οποιονδήποτε τύπο θύρας USB, εκτός από USB 1.0, το οποίο έχει εξαφανιστεί από την αγορά (ευτυχώς) και USB 2.0 (γνωστό και ως USB Hi-Speed). Το USB-IF εκτιμά ότι, στην τελευταία περίπτωση, η χρήση του "USB 480Mbps" μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση σε όσους το βλέπουν στη συσκευασία και πιστεύουν ότι είναι ταχύτερο από το USB 5Gbps, απλώς και μόνο λόγω του μεγαλύτερου αριθμού.

Οι απαιτήσεις για το rebranding ισχύουν μόνο για συσκευές και καλώδια που έχουν πιστοποιηθεί από το USB-IF. Όμως, επειδή το USB είναι ένα ανοιχτό πρότυπο (σε αντίθεση, με το Thunderbolt 4 την Intel), δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν την επωνυμία SuperSpeed και USB4, αν το θέλουν πραγματικά, όπως σημειώνει το The Verge. Ως εκ τούτου, μένει να δούμε πόσο αυτά τα μέτρα θα ξεκαθαρίσουν πραγματικά τα πράγματα για τους καταναλωτές που χρειάζονται απλώς ένα καλώδιο για τη συσκευή τους.

Ήδη πάντως, το να γνωρίζετε ποιο καλώδιο χρειάζεστε είναι ήδη αρκετά περίπλοκο. Οι υποδοχές και οι θύρες των Thunderbolt 3 και Thunderbolt 4 μοιάζουν ίδιες με αυτές του USB-C. Οι επικαιροποιημένες οδηγίες δεν θα σας βοηθήσουν πολύ να καταλάβετε αν ένα καλώδιο υποστηρίζει DisplayPort ή ένα συγκεκριμένο πρότυπο γρήγορης φόρτισης.

Επιφανειακά, τουλάχιστον, αυτές οι κινήσεις φαίνονται θετικές για τη μείωση της σύγχυσης και την απαλλαγή από περιττές διατυπώσεις, ειδικά από τη στιγμή που από τα τέλη του επόμενου χρόνου θα τεθεί σε ισχύ η αναγκαστική χρήση USB-C φορτιστών για όλες τις φορητές συσκευές όπως smartphones, tablets, φωτογραφικές κάμερες, κ.α.  Παρόλα αυτά, δεν είναι σαφές αν η εγκατάλειψη της ονομασίας SuperSpeed, η οποία αναμφισβήτητα χρησιμοποιούνταν λιγότερο συχνά από το USB 3 σε κάθε περίπτωση, θα βοηθήσει πραγματικά στην αποσαφήνιση των πραγμάτων για τους περισσότερους χρήστες. Ίσως να μην έχει μεγάλη σημασία ούτως ή άλλως, δεδομένης της ολοένα και πιο διαδεδομένης υιοθέτησης του USB-C ως πιο καθολικού προτύπου - το οποίο είναι εξ αρχής το νόημα του USB. 

  • Like 5
  • Confused 1