Η Κινεζική εταιρεία vivo έκανε γνωστό πρόσφατα ότι η ναυαρχίδα της X80 Pro πρόκειται να κυκλοφορήσει στην παγκόσμια αγορά και έρχεται με ορισμένα ξεχωριστά χαρακτηριστικά, τα οποία σε κάποιο επίπεδο ερευνήθηκαν και από την Apple για να τα αξιοποιήσει σε μελλοντικές συσκευές iPhone.

Το πιο αξιοσημείωτο από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ένας σημαντικά μεγαλύτερου μεγέθους αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στην οθόνη σε σχέση με εκείνους που υπάρχουν σε άλλα κινητά Android. Έχουν περάσει περίπου πέντε χρόνια από τότε που παρουσιάστηκαν αισθητήρες δακτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη και η vivo ήταν η πρώτη εταιρεία (ή μία από τις πρώτες εταιρείες) που υιοθέτησε την «υπερηχητική» λύση της Qualcomm, η οποία από το 2017 έχει κάνει άλματα με τη τεχνολογία που έχει στόχο να καταστήσει το ξεκλείδωμα του κινητού απλούστερο και ασφαλέστερο.

Η ενεργή περιοχή στην οθόνη είναι πλέον πολύ μεγαλύτερη, πράγμα που σημαίνει ότι οι χρήστες δεν χρειάζεται πλέον να τοποθετούν την άκρη του δακτύλου σε συγκεκριμένο σημείο για να ξεκλειδώσουν τη συσκευή. Εκτός από μεγαλύτερος όμως, ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων πλέον μπορεί να καταχωρήσει το δακτυλικό αποτύπωμα με ένα μόνο πάτημα του χρήστη, και όχι όπως γίνεται με άλλους αισθητήρες ή με το Touch ID της Apple, όπου πρέπει να τοποθετήσεις το δάκτυλο και να το σηκώσεις αρκετές φορές ωσότου καταχωρηθεί πλήρως το δακτυλικό αποτύπωμα. Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα The Verge, η διαδικασία καταχώρησης/ εγγραφής των δακτυλικών αποτυπωμάτων λειτουργεί ακόμα και αν η οθόνη ή τα χέρια είναι βρεγμένα και η μεγαλύτερη ενεργή περιοχή σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν επίσης να ρυθμίσουν το κινητό ώστε να απαιτεί δύο δακτυλικά αποτυπώματα ταυτόχρονα -π.χ. τους δύο αντίχειρες- για ακόμα μεγαλύτερο επίπεδο ασφάλειας - κάτι που δεν υποστηρίζεται από τους κοινούς αισθητήρες στις Android συσκευές ή ακόμα και το Touch ID.

Vivo-X80-Pro.jpg.jpg

Εδώ και αρκετά χρόνια κυκλοφορούσαν φήμες που ήθελαν την Apple να κυκλοφορεί ένα μοντέλο iPhone με σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη ωστόσο φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει. Αν και τον Σεπτέμβριο του 2021, ο γνωστός αναλυτής Ming-Chi Kuo είπε ότι η εταιρεία θα κυκλοφορούσε μία τέτοια συσκευή το δεύτερο εξάμηνο του 2023, μετά από λίγο καιρό άλλαξε την άποψη του, λέγοντας ότι η Apple είναι τόσο επικεντρωμένη στη βελτίωση του Face ID που ενδεχομένως δεν θα επιστρέψει στο Face ID για τα επόμενα, αρκετά χρόνια. Σύμφωνα πάντως με την Joanna Stern της Wall Street Journal και τον Mark Gurman του Bloomberg, η Apple δοκίμασε έναν σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη για ορισμένα μοντέλα iPhone 13 αλλά προφανώς αποφάσισε να μην προχωρήσει με την υλοποίηση της ιδέας.

Επιστρέφοντας στο X80 Pro, η vivo έχει δώσει μεγαλύτερο βάρος -όπως είναι φυσικό- στο να προωθήσει τις δυνατότητες της κάμερας της συσκευής παρά τον εξελιγμένο αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων. Άλλωστε, το X80 Pro ενσωματώνει τέσσερις κάμερες με φακούς που έχουν επίστρωση Zeiss. Στο πίσω μέρος υπάρχει μία ευρυγώνια κάμερα 50MP με οπτικό σταθεροποιητή εικόνας και μια υπερευρυγώνια 48MP καθώς και δύο κάμερες με τηλεφακό (periscope), η μία με οπτικό ζουμ 2x και η άλλη με ζουμ 5x. Ο αναλυτής Ming-Chi Kuo εκτιμά ότι οι συσκευές iPhone Pro για το 2022 θα διαθέτουν υπερευρυγώνια κάμερα 48MP, η οποία αναμένεται να προσφέρει σημαντικά βελτιωμένες φωτογραφίες σε σχέση με τη σημερινή λύση των 12MP. Αν και κυκλοφορούν εδώ και αρκετό καιρό φήμες που θέλουν την Apple να υϊοθετεί «περισκοπική» κάμερα, με τον Ming-Chi Kuo μάλιστα να ισχυρίζεται αρχικά ότι θα κάνει την εμφάνιση της με το iPhone 14 Pro, εντούτοις μετά από λίγο καιρό άλλαξε την γνώμη του λέγοντας ότι εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί με το iPhone 15 Pro, μία εκτίμηση που φαίνεται να συμμερίζεται και ο αναλυτής Jeff Pu.

Το X80 Pro υποστηρίζει ενσύρματη φόρτιση 80W και ασύρματη φόρτιση 50W. Σύμφωνα με δοκιμές, η μέγιστη υποστηριζόμενη ισχύς στα iPhone 13 Pro και Pro Max όταν φορτίζουν χρησιμοποιώντας κάποιον φορτιστή 30W ή μεγαλύτερο είναι 23W και 27W, αντίστοιχα. Η μέγιστη υποστηριζόμενη ισχύς όσον αφορά την ασύρματη φόρτιση είναι μόλις 15W σε όλη τη σειρά, εκτός από το iPhone 13 mini, το οποίο περιορίζεται στα 12W μέγιστης ισχύος μέσω του φορτιστή MagSafe. Ξέρουμε εδώ και αρκετό καιρό, ότι ένας από τους στόχους της Apple είναι η κατασκευή ενός iPhone χωρίς εξωτερικές θύρες ή κουμπιά αλλά για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα χρειαστεί να βελτιώσει σημαντικά τη ταχύτητα ασύρματης φόρτισης.

Όσον αφορά στο X80 Pro, εξοπλίζεται με 12 GB RAM, 256 GB αποθηκευτικού χώρου, επεξεργαστή Snapdragon 8 Gen 1, οθόνη τεχνολογίας OLED 6,78 ιντσών ανάλυσης 1440p με ρυθμό ανανέωσης 120 Hz. Η Vivo δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τις τιμές ή τις ημερομηνίες κυκλοφορίας της συσκευής σε διάφορες αγορές, ωστόσο περιμένουμε να κάνει την εμφάνιση της στην Ευρώπη, στην Ινδία, στην Ανατολική Ασία κ.ά.

  • Like 4