Η Western Digital γνωστοποίησε σήμερα τη πρόθεση της να κυκλοφορήσει ένα νέο πρόγραμμα μορφοποίησης σκληρών δίσκων (format) το οποίο θα προσφέρει 11% περισσότερο ελεύθερο αποθηκευτικό χώρο έναντι της κλασικής διαδικασίας.

 

Η τεχνική της WD ονομάζεται Advanced Format και είναι συμβατή με PC/Mac τα οποία τρέχουν λειτουργικά συστήματα των τελευταίων χρόνων όπως Mac OS X Tiger/ (Snow) Leopard/Windows Vista/7. Οι χρήστες Windows XP όπως και όσοι χρησιμοποιούν λογισμικό κλωνοποίησης δίσκου (ghost) θα πρέπει πρώτα να τρέξουν ένα δεύτερο εργαλείο της WD με την ονομασία Align Utility.

 

Η τεχνολογία του Advanced Format χρησιμοποιεί sectors των 4kb αντί των 512bytes για την αποθήκευση δεδομένων με αποτέλεσμα να γίνεται καλύτερη χρήση της διαθέσιμης χωρητικότητας σε ένα platter των 500gb. Το ποσοστό αποθηκευτικού χώρου που κερδίζει ο χρήστης σε αντίθεση με τους παλιούς σκληρούς δίσκους κυμαίνεται από 7% έως 11% ανάλογα με την υλοποίηση. Τo firmware ενός συμβατού με τη νέα τεχνολογία σκληρού δίσκου, αναλαμβάνει όλες τις απαραίτητες μετατροπές με την WD να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει απώλεια στις επιδόσεις από τη στιγμή που τα partitions είναι σωστά στοιχισμένα.

 

Οι πρώτοι δίσκοι που θα κάνουν χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι η νέα σειρά WD Caviar Green με χωρητικότητα 500gb ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν νέα μοντέλα με υψηλότερη χωρητικότητα καθώς και 64mb cache. Δυνατότητα αναβάθμισης firmware σε σύγχρονoyς σκληρούς δίσκους για την υποστήριξη του Advanced Format δεν είναι δυνατή σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα.

 

Link.png Site: techreport.com

Link.png Site: WD Advanced Format