Νέα κενά ασφαλείας διαπιστώθηκαν στα μέτρα προστασίας των ιδιωτικών και προσωπικών δεδομένων των χρηστών του ασύρματου δικτύου wi-fi.

 

Κατά την πιο πρόσφατη επίθεση οι χάκερ κατάφεραν να διεισδύσουν στα συστήματα ασφαλείας firewall και να «κατασκοπεύουν» τις διαδικτυακές κινήσεις των χρηστών.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη σε μια σειρά επιθέσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποδεικνύουν ότι το σύστημα προστασίας του wi-fi είναι διάτρητο.

 

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πλην του αποδυναμωμένου υφισταμένου συστήματος ασφαλείας.

 

Η βασική μέθοδος για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των ασυρμάτων δικτύων που βασίζονται στο πρότυπο 802.11, ονομάζεται Wired Equivalent Privacy.

Το WEP κρυπτογραφεί τα δεδομένα πριν μεταδοθούν μέσω του ασύρματου δικτύου, διατηρώντας την ιδιωτικότητα των επικοινωνιών μέσω του ασύρματου δικτύου.

 

«Το WEP ως μέθοδος ασφαλείας παραβιάζεται τόσο εύκολα που ακόμα και η μικρή μου αδελφή θα μπορούσε να το καταστρατηγήσει», υποστηρίζει στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο του BBC ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας υπολογιστών, Ραλφ Φίλιπ Βάινμαν.

Και προσθέτει, «όποιος ενδιαφέρεται για τα προσωπικά του δεδομένα θα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί το WEP για να εμποδίσει σε άλλους χρήστες να μοιράζονται το ίδιο σημείο πρόσβασης wi-fi».

 

Ο Βάινμαν και οι συνάδελφοί του αποκάλυψαν το κενό ασφαλείας στις αρχές του 2007. Είχαν προηγηθεί μελέτες ερευνητικών ομάδων το 2001, 2004 και το 2005, οι οποίες έδειξαν πώς μπορεί να παραβιαστεί το WEP.

 

Source.png Πηγή: lawnet.gr