Η WiFi Alliance έχει ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα πιστοποίησης συσκευών για την υποστήριξη του TDLS (Tunneled Direct Link Setup), μια τεχνολογία η οποία θα βοηθήσει σημαντικά στη μετάδοση πολυμέσων μέσα από το πασίγνωστο ασύρματο πρότυπο.

Συγκεκριμένα το TDLS δημιουργεί ένα σύνδεσμο μεταξύ δύο συσκευών που βρίσκονται στο ίδιο ασύρματο δίκτυο, χωρίς να απαιτείται η ανάγκη δρομολόγησης των δεδομένων από το κεντρικό σημείο πρόσβασης, αποφεύγοντας έτσι πιθανές καθυστερήσεις. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να θυμίζει σε αρκετούς το WiFi Direct, όμως σύμφωνα με την WiFi Alliance πρόκειται για κάτι διαφορετικό.

 

Το TDLS λειτουργεί στο παρασκήνιο ενός ασύρματου δικτύου με σκοπό να ενισχύσει τις επιδόσεις του, ενώ οι WiFi Direct συσκευές συνδέονται η μία με την άλλη όταν το χρειάζονται, χωρίς να υπάρχει διαθέσιμο κάποιο ασύρματο δίκτυο. Μπορεί να υπάρξουν προϊόντα που θα πιστοποιηθούν και για τις δύο τεχνολογίες, όμως αυτές χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές περιπτώσεις.

 

Μερικές από τις συσκευές που θα υποστηρίζουν το TDLS είναι τηλεοράσεις, smartphones, tablets, εκτυπωτές, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, προτζέκτορες και κονσόλες παιχνιδιών. Δεν είναι απαραίτητη η αγορά νέου router ή σημείου πρόσβασης καθώς το TDLS χρησιμοποιεί το πρότυπο EEE 802.11z.

 

Ακόμη η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση των διαδικασιών κράτησης αντιγράφων ασφαλείας σε ένα ασύρματο δίκτυο, την εκτύπωση εγγράφων και τη μεταφορά δεδομένων, ενώ αναφέρεται ότι έχει ενισχυθεί με μηχανισμούς για καλύτερη κατανάλωση ενέργειας. Ήδη οι πρώτες εταιρείες κατασκευής ασύρματων chip αρχίζουν να ενσωματώνουν το TDLS στα προϊόντα τους, κάτι που σημαίνει ότι δε θα αργήσουμε να δούμε τις πρώτες συσκευές που το υποστηρίζουν.

 

Link.png Site: infoworld.com