Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Bluetooth Special Interest Group (BSIG), υπεύθυνος για την ανάπτυξη νέων προτύπων όσον αφορά την ασύρματη σύνδεση, ανακοίνωσε επίσημα την έκδοση 4.2 του προτύπου Bluetooth.

Το ενδιαφέρον στη νέα έκδοση είναι η δυνατότητα των συσκευών που το υποστηρίζουν να λαμβάνουν διεύθυνση IP. Μακροπρόθεσμα αυτό σημαίνει πως οι λειτουργίες ενός σπιτιού θα είναι αυτοματοποιημένες και θα μπορεί να δοθεί πρόσβαση μέσω Διαδικτύου χωρίς τη χρήση μιας συσκευής διαμεσολαβητή, όπως για παράδειγμα το άναμμα και σβήσιμο των φώτων, του θερμοστάτη ή ακόμα και μιας πόρτας. Σύμφωνα με το BSIG, το Bluetooth 4.2 θα επιτρέψει την ευκολότερη επικοινωνία μεταξύ των συσκευών και θα γίνει η βάση για το Internet of Things.

 

Εκτός των άλλων, η έκδοση 4.2 θα χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια αλλά θα είναι πιο γρήγορη, επιτρέποντας τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ δυο συσκευών στο μισό χρόνο που απαιτείται τώρα. Επιπλέον, η ανίχνευση συσκευών μέσω του Bluetooth 4.2 θα είναι πιο δύσκολη, έως αδύνατη για τα καταστήματα που χρησιμοποιούν το iBeacon της Apple, εκτός και αν δοθεί άδεια να επικοινωνούν οι σταθμοί (beackons) με τις συσκευές των χρηστών.

 

Παρ'όλα αυτά, το ArsTechnica διευκρινίζει πως μερικές και όχι όλες οι λειτουργίες θα είναι διαθέσιμες σε παλαιότερες συσκευές ενώ εκπρόσωπος τύπου του BSIG αναφέρει πως για να λειτουργήσουν παλαιότερες συσκευές με τη νέα έκδοση 4.2 θα πρέπει να αναβαθμιστούν σε πιο πρόσφατο hardware.

 

Link.png Site: TheVerge