Το Wi-Fi 6 πρόκειται να αναβαθμιστεί ώστε να υποστηρίζει τη μπάντα 6GHz, η οποία θα συνυπάρχει με αυτές των 2.4GHz και 5GHz. Θα ονομάζεται Wi-Fi 6E και αρχικά θα υποστηρίζει συσκευές όπως smartphones και routers.

Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζει το τελευταίο δελτίου τύπου της Wi-Fi Alliance, αφού το project ακόμη βρίσκεται στα χαρτιά. Μάλιστα προτού ξεκινήσουν τα σχέδια, θα πρέπει να πάρει και την ανάλογη έγκριση χρήσης από όλες τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο. Όπως υποστηρίζει η Wi-Fi Alliance, αφού γίνει αυτό, όλες οι συσκευές που θα υποστηρίζουν τη μπάντα 6GHz και το Wi-Fi 6E κατ’ επέκταση, θα γίνουν σχεδόν άμεσα διαθέσιμες.

Η Wi-Fi Alliance επισημαίνει επίσης πως το Wi-Fi 6E θα γίνει πολύ χρήσιμο κυρίως σε βιομηχανικά περιβάλλοντα, όπου οι απαιτήσεις δικτύωσης είναι αυξημένες σε σύγκριση με ένα οικιακό δίκτυο. Το Wi-Fi 6E αναμένεται μάλιστα να κάνει ευκολότερη την απομακρυσμένη συντήρηση ή χειρισμό μηχανών, που σε άλλη περίπτωση θα ήταν πολύ δυσκολότερη. Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εφαρμογές επαυξημένης αλλά και εικονικής πραγματικότητας, τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων αλλά και σε οικιακές συσκευές.

Η γενική ιδέα πίσω από το Wi-Fi 6E, είναι να βρεθεί γρήγορα λύση για το ενδεχόμενο έλλειψης φάσματος Wi-Fi, καθώς όλο και περισσότερες συσκευές απαιτούν πρόσβαση στο Internet. Όταν κυκλοφόρησε το Wi-Fi 5 κατά μέσο όρο υπήρχαν 5 ασύρματες συσκευές σε σπίτια στις ΗΠΑ. Πλέον ο αριθμός έχει αυξηθεί στις 9 ασύρματες συσκευές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε λίγα χρόνια ίσως φτάσουμε και στις 50 ασύρματες συσκευές, κατά μέσο όρο σε κάθε σπίτι. Η μπάντα των 6GHz θα βοηθήσει σημαντικά σε αυτό αφού θα έχει λιγότερες παρεμβολές σε σύγκριση με συσκευές Wi-Fi 4 ή 5.

Το Wi-Fi των 6GHz θα φέρει 14 επιπλέον κανάλια των 80MHz και άλλα 7 κανάλια των 160MHz, τα οποία απαιτούνται για εφαρμογές που χρειάζονται γρηγορότερες ταχύτητες διασύνδεσης, όπως βίντεο streaming σε υψηλή ανάλυση αλλά και εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας. Φυσικά δεν είναι μόνο οι γρηγορότερες ταχύτητες πουν έχουν σημασία, αλλά και η καλύτερη απόδοση σε περιβάλλοντα που υπάρχουν δεκάδες ασύρματες συσκευές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν παρεμβολές.

TechRadar

  • Thanks 1