Από τεχνικής πλευράς, μιλάμε για την τρίτη γενιά της τεχνολογίας που ενσωματώνει τις κάμερες κάτω από την οθόνη.

Η Xiaomi σκοπεύει να ξεκινήσει μαζική παραγωγή των smartphones που θα ενσωματώνουν κάμερα κάτω από την οθόνη από το νέο έτος. Αυτή είναι τεχνικά η τρίτη γενιά της συγκεκριμένης τεχνολογίας που ανέπτυξε η Xiaomi, παρόλο που η πρώτη και η δεύτερη που παρήγαγε δεν βρήκαν το δρόμο τους σε κάποια συσκευή μαζικής παραγωγής. Η Xiaomi μάλιστα παρουσίασε την τεχνολογία σε βίντεο που ανέβασε στο επίσημο κανάλι της στο YouTube.

Σύμφωνα με την Xiaomi, η τρίτη γενιά της τεχνολογίας επιτρέπει στην selfie κάμερα να βλέπει μέσα από τα κενά των υπο-pixel (sub-pixels) που αποτελούνται από τις κόκκινες, πράσινες και μπλε κουκκίδες που συνδυάζονται για να δημιουργηθεί το κάθε pixel. Η Xiaomi λέει ότι η περιοχή της οθόνης πάνω από την κάμερα έχει την ίδια πυκνότητα pixel με την υπόλοιπη οθόνη, οπότε μπορεί να αποκρύψει εντελώς την selfie κάμερα. Η εταιρία προσθέτει ακόμη ότι η selfie κάμερα θα έχει παρόμοια απόδοση με τις παραδοσιακές κάμερες που έχουμε δει σε άλλα τηλέφωνα.

Αν και η εταιρία λέει ότι η περιοχή της οθόνης πάνω από την κάμερα θα έχει την ίδια φωτεινότητα, χρωματική γκάμα και ακρίβεια χρώματος με την υπόλοιπη οθόνη, δεν αναφέρει αν μιλάμε για οθόνη OLED ή LCD ή έστω ποια είναι η ανάλυσή της. Σε κάθε περίπτωση, παρά τους ισχυρισμούς της Xiaomi ότι η selfie κάμερα είναι αόρατη, εξακολουθεί να φαίνεται ότι υπάρχει μία μικρή τετράγωνη σκιά ορατή πίσω από την οθόνη, κοιτάζοντας προσεκτικά στο 00:29 του διαφημιστικού βίντεο.

xiaomi-smartphones-kameres-kato-apo-tin-othoni-2021-1.jpg.476742ef58156ae6480a4d87857242d9.jpg

Εικόνες της συσκευής που δημοσίευσε στο Twitter ο γνωστός leaker Ice Universe, φαίνεται να δείχνουν ένα παρόμοιο, αν και πολύ αχνό, στρογγυλό αποχρωματισμό στο σημείο που βρίσκεται η selfie κάμερα.

Αν κι άλλοι κατασκευαστές πειραματίζονται εδώ και λίγο καιρό με κάμερες κάτω από την οθόνη, η τεχνολογία δεν έχει βρει το δρόμο της σε κάποιο smartphone μαζικής παραγωγής. Η Xiaomi και η Oppo παρουσίασαν την τεχνολογία τον περασμένο Ιούνιο και η δεύτερη παρουσίασε ένα πρωτότυπο τηλέφωνο στην έκθεση MWC στη Σαγκάη. Ωστόσο, η τεχνολογία εκείνη την εποχή δεν είχε ωριμάσει αρκετά με αποτέλεσμα η περιοχή της οθόνης που έκρυβε την κάμερα, να δείχνει θολή. Η Vivo είχε επίσης προγραμματίσει να παρουσιάσει μία αντίστοιχη τεχνολογία σε ένα πρωτότυπο smartphone στην φετινή έκθεση MWC, προτού αυτή ακυρωθεί.

Πάντως, η Xiaomi ίσως να μην είναι ο πρώτος κατασκευαστής smartphone που θα φέρει την τεχνολογία σε μία συσκευή μαζικής παραγωγής. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ZTE δήλωσε ότι θα λανσάρει το Axon 20 5G με κάμερα κάτω από την οθόνη την 1η Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, προς το παρόν δεν είναι σαφές αν η συσκευή θα κυκλοφορήσει και σε αγορές εκτός Κίνας.

  • Like 8