Η Samsung απασχόλησε την επικαιρότητα τελευταία, καθώς ανακαλύφθηκε ότι μείωνε την επεξεργαστική ισχύ των κινητών της στα παιχνίδια -αλλά όχι και στα benchmarks- για να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την αυτονομία της μπαταρίας.

Η Samsung «πιάστηκε στα πράσα» ένα χρόνο αφότου ανακαλύφθηκε ότι το ίδιο περίπου έκανε και η OnePlus ωστόσο τώρα, μαθαίνουμε ότι την ίδια τακτική ενδέχεται να ακολουθεί και η Xiaomi.

Ο συνιδρυτής του Geekbench, John Poole ισχυρίστηκε στο Twitter ότι και η Xiaomi προχωρά στο «throttling» των επεξεργαστών που βρίσκονται στα κινητά της με βάση τις ονομασίες των εφαρμογών που τρέχει ο χρήστης. Πιο συγκεκριμένα, ανακάλυψε ότι η μετονομασία της εφαρμογής benchmarking Geekbench στο παιχνίδι Fortnite είχε  ως αποτέλεσμα η απόδοση single-core της συσκευής που χρησιμοποίησε να μειωθεί κατά 30% και η απόδοση multi-core να μειωθεί κατά 15%.

Ο John Poole επίσης πρόσθεσε ότι παρατήρησε παρόμοια συμπεριφορά από τη συσκευή όταν το Geekbench «μεταμφιέστηκε» σε Genshin Impact. Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν στην υπόθεση ότι η Xiaomi, ακολουθώντας παρόμοια τακτική με τη Samsung, περιορίζει την απόδοση των συσκευών της στις απαιτητικές εφαρμογές όπως στα παιχνίδια (μένει να δούμε αν επηρεάζονται και άλλες εφαρμογές) ενδεχομένως λόγω ανησυχιών για υπερθέρμανση (που ενδέχεται να επηρεάζει τη ζωή του SoC, άλλων εξαρτημάτων ή ακόμα και της μπαταρίας) ή για να μην επηρεάζεται σημαντικά η αυτονομία των συσκευών.

Γνωρίζουμε από παλιά, ότι αρκετοί επώνυμοι κατασκευαστές smartphones επιδιώκουν να μειώνουν την απόδοση των συσκευών στις απαιτητικές εφαρμογές για τους παραπάνω λόγους, ωστόσο αυτό που ενοχλεί είναι η έλλειψη διαφάνειας. Το γεγονός ότι δεν παρατηρείται «throttling» στις συσκευές της Xiaomi όταν «τρέχουν» benchmarks  κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα, καθώς όπως είναι γνωστό, τα αποτελέσματα στα benchmarks δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εμπειρία χρήσης. 

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Xiaomi έρχεται αντιμέτωποι με τέτοιες κατηγορίες, καθώς πέρυσι, η ιστοσελίδα Anandtech που δοκίμασε το Xiaomi 11T Pro παρατήρησε παρόμοια συμπεριφορά. Η Xiaomi δεν έχει ακόμα σχολιάσει τα ευρήματα.

  • Like 2
  • Confused 1
  • Sad 1