Η Xiaomi μήνυσε τα αμερικανικά υπουργεία Άμυνας και Οικονομικών και θέλει να αφαιρεθεί από τη μαύρη λίστα των επενδύσεων των ΗΠΑ που αφορά εταιρίες που σχετίζονται με τον κινεζικό στρατό.

Η Xiaomi υπέβαλε αγωγή εναντίον του Υπουργείου Αμύνης και Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Σε μια επίσημη ανακοίνωση που υπέγραψε ο πρόεδρος Lei Jun, η εταιρία σημείωσε ότι η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να χαρακτηρίσει την Xiaomi «κομμουνιστική κινεζική στρατιωτική εταιρία» ήταν λανθασμένη. Έχει μάλιστα απευθυνθεί στο περιφερειακό δικαστήριο της Κολούμπια για να κηρύξει την απόφαση παράνομη και να την αντιστρέψει.

Η απόφαση για την αγωγή, ακολουθεί προηγούμενη δήλωση της Xiaomi στις 15 Ιανουαρίου, όπου ανέφερε ότι συμμορφώνεται με όλους τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς. Για να ξεκαθαριστεί πάντως το τοπίο, η Xiaomi δεν έχει προστεθεί στην ίδια μαύρη λίστα με τη Huawei. Η δεύτερη βρίσκεται σε μια πιο «αυστηρή» λίστα που την εμποδίζει να συνεργάζεται με αμερικανικές εταιρίες.

Στην περίπτωση της Xiaomi όμως, αν συνεχίσει να βρίσκεται στη μαύρη λίστα, αυτό θα απαιτούσε από τους αμερικανικούς θεσμικούς επενδυτές να εκποιήσουν τις επενδύσεις τους από την εταιρία έως και τον Νοέμβριο.

Η Xiaomi έστειλε επίσης επιστολή στον Υπουργό Άμυνας που διορίστηκε από τον Biden,  Lloyd Austin και στην Υπουργό Οικονομικών, Janet Yellen, λέγοντας ότι οι επενδυτικοί περιορισμοί θα προκαλούσαν άμεση και ανεπανόρθωτη ζημία.

Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε πώς θα προχωρήσει το συγκεκριμένο θέμα και αν τελικά η Xiaomi θα έχει καλύτερη τύχη με την κυβέρνηση Biden σε σύγκριση με την κυβέρνηση Trump.

  • Like 4