Μπορεί η Apple να ξεκίνησε πρώτη, ωστόσο λίγο αργότερα και άλλες εταιρείες όπως η Samsung, σταμάτησαν να προσφέρουν τα κινητά τους μαζί με φορτιστές στις συσκευασίες τους.

Αυτή η… διχαστική τάση στη βιομηχανία φαίνεται πως πρόκειται να καθιερωθεί και έτσι σε σύντομο χρονικό διάστημα καμία εταιρεία υψηλής τεχνολογίας δεν θα προσφέρει φορτιστή/προσαρμογέα μαζί με τις συσκευές της. Μπορεί να «ξεκίνησαν» με τις high-end συσκευές, ωστόσο αυτή η τάση πρόκειται να επεκταθεί και στις οικονομικότερες συσκευές, για προφανείς λόγους. Τώρα μαθαίνουμε ότι το παράδειγμα των Apple και Samsung θα ακολουθήσει και η Xiaomi με την budget-focused σειρά smartphones Redmi Note να μην διαθέτει φορτιστή/προσαρμογέα στη συσκευασία των νέων μοντέλων της.

Η ιστοσελίδα MySmartPrice εντόπισε μια προϊοντική παρουσίαση για το επερχόμενο Redmi Note 11 SE (ουσιαστικά πρόκειται για το Redmi Note 10S με διαφορετική ονομασία) στην Ινδική ιστοσελίδα της Xiaomi και η λίστα των περιεχομένων της συσκευασίας δεν περιλαμβάνει κάποιον φορτιστή/προσαρμογέα.

Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να θεωρήσουμε ότι το κείμενο «placeholder» για τη συσκευή είναι λανθασμένο, ωστόσο αν χρησιμοποιούσαν κάποιο ήδη χρησιμοποιημένο κείμενο (π.χ. από άλλη συσκευή), τότε δεν υπήρχε λόγος να γίνει αυτή η παράλειψη καθώς όλες οι υπόλοιπες συσκευές Redmi Note που είναι διαθέσιμες και παρουσιάζονται στην Ινδική ιστοσελίδα της Xiaomi περιλαμβάνουν στη συσκευασία τους φορτιστή. Περιττό να αναφέρουμε ότι θα χρειαστεί να ξοδέψετε Rs 999 (περίπου $13) για να αγοράσετε έναν φορτιστή 33 W μαζί με το καλώδιο για το Redmi Note 11 SE, το οποίο υποστηρίζει μέγιστη ταχύτητα φόρτισης 33 W.

Βεβαίως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Xiaomi αφαιρεί τον φορτιστή από τη συσκευασία μίας συσκευής της. Η περσινή σειρά Mi 11 ήταν διαθέσιμη σε συσκευασία χωρίς φορτιστή/προσαρμογέα στην Κινέζικη αγορά. Το παράξενο στη συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο ήταν το γεγονός ότι το κινητό ήταν επίσης διαθέσιμο και σε συσκευασία που περιλάμβανε τον φορτιστή, στην ίδια… τιμή. Ας ελπίσουμε ότι η Xiaomi θα ακολουθήσει αυτήν την προσέγγιση, αν και το θεωρούμε απίθανο αν στοχεύει στη μεγιστοποίηση του κέρδους της.

Και άλλες εταιρείες πάντως έχουν αφαιρέσει τους φορτιστές από τις συσκευασίες και περισσότερο οικονομικών συσκευών τους. Η Realme για παράδειγμα αφαίρεσε τον φορτιστή από τη συσκευασία της συσκευής Narzo 50A Prime ενώ και η Samsung ξεκίνησε να προσφέρει τις συσκευές της σειράς Galaxy A χωρίς τον φορτιστή στη συσκευασία τους.

Αν και είναι κατανοητό ότι αυτή η τάση έχει σημαντικά οφέλη για την ελαχιστοποίηση των ηλεκτρονικών απορριμμάτων, ποια εταιρεία σκέφτηκε να μειώσει τις τιμές των μοντέλων της, έστω και κατά μικρό ποσοστό, με την αφαίρεση του φορτιστή; Και επειδή αυτό είναι κατανοητό από την πλειονότητα των χρηστών, αυτή η τάση δεν έχει παρά ελάχιστους υποστηρικτές. Για παράδειγμα, σε μία έρευνα που πραγματοποίησε το Android Authority πέρυσι, και ρώτησε τους αναγνώστες αν θα αγόραζαν ένα οικονομικό τηλέφωνο χωρίς φορτιστή, το 51,78% υποστήριξε ότι δεν θα αγόραζε μια οικονομική συσκευή χωρίς τον φορτιστή/προσαρμογέα. Το 25% περίπου των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η απόφαση τους θα εξαρτώταν από την ίδια τη συσκευή. Περίπου το 23% απάντησε ότι θα αγόραζε ένα οικονομικό κινητό χωρίς φορτιστή στη συσκευασία.