Στις αρχές της χρονιάς, τόσο η Sony όσο και η Samsung παρουσίασαν αισθητήρες για κάμερες σε smartphones που επιδεικνύουν ανάλυση 48 Megapixels (ξεπερνώντας τον αισθητήρα 41 Megapixels που είχε παρουσιάσει η Nokia στο παρελθόν).

Με την Huawei να παρουσιάζει συσκευές σαν τα Mate 20 Pro και P20 Pro με αισθητήρα 40 Megapixels, θα λέγαμε ότι ήρθε ο καιρός για να ξαναρχίσει ο πόλεμος των Megapixels και ποιος είναι καλύτερος από την τοπική αντίπαλο της Huawei, Xiaomi, για να τον ξεκινήσει;

Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Xiaomi, Lin Bin, δημοσίευσε στο Κινέζικο κοινωνικό δίκτυο Weibo μια κοντινή φωτογραφία που δείχνει ένα κινητό με κάμερα 48 Megapixels και διπλό φλας τύπου LED. Με βάση την θέση του volume rocker, είναι μάλλον ασφαλές να υποθέσουμε ότι η κάμερα βρίσκεται στην επάνω αριστερή γωνία της οπίσθιας όψης του κινητού, αν και δεν είναι σαφές αν συνοδεύεται και από δεύτερη κάμερα.

Ο Lin Bin δεν αναφέρθηκε σε κάτι άλλο, πέρα από το ότι η συσκευή θα λανσαριστεί τον Ιανουάριο και ότι «την χρησιμοποίησε για μερικές εβδομάδες». Αν πάνε όλα καλά και σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρείας, η Xiaomi θα μπορούσε τελικά να είναι η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που θα λανσάρει smartphone με κάμερα 48 Megapixels. Πιθανότατα θα διαθέτει τον αισθητήρα IMX586 της Sony ή τον ISOCELL Bright GM1 της Samsung (ή μπορεί να χρησιμοποιήσει και τους δύο, ανάλογα την αγορά που θα κυκλοφορήσει η συσκευή).

Ενώ οι δύο αισθητήρες των παραπάνω κατασκευαστών έχουν πολύ μικρό pixel pitch της τάξης των 0,8μm, μπορούν να αξιοποιηθούν αλγόριθμους «pixel binning» (ουσιαστικά συνδυάζονται οι πληροφορίες/ δεδομένα από τέσσερα γειτονικά εικονοστοιχεία σε ένα) προκειμένου να προσομοιωθεί η ευαισθησία των εικονοστοιχείων 1,6μm στο φως και ως εκ τούτου η υψηλή τους απόδοση σε σκοτεινά περιβάλλοντα (εν τω μεταξύ, πολλά τηλέφωνα σήμερα χρησιμοποιούν αισθητήρες με εικονοστοιχεία 1,55μm). Όταν υπάρχει άφθονο φως, χάρη στην υψηλή ανάλυση των 48 Megapixels μπορεί να επιτευχθεί ομαλό ψηφιακό ζουμ με ελάχιστες απώλειες στις λεπτομέρειες – ο χρήστης μπορεί να κάνει ζουμ 4x και να έχει ένα native 12 Megapixels crop στα χέρια του για παράδειγμα.

Το ζήτημα πάντως δεν είναι μόνο τα Megapixels, αλλά και πόσο καλά ένας κατασκευαστής έχει βελτιστοποιήσει το λογισμικό του, και μέχρι σήμερα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, αυτό δεν αποτελούσε το ισχυρό όπλο της Xiaomi. Ας ελπίσουμε ότι θα μας εκπλήξει με τη νέα της συσκευή τον Ιανουάριο.  

2042328095_xiaomi48MP.jpg.68c19efb27462790fd161935318919aa.jpg

Engadget

 

  • Like 3