Άλλες εταιρίες όπως Apple και Baidu που θέλουν να μπουν στο χώρο της ηλεκτροκίνησης, αναμένεται να έχουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό.

Η Apple σίγουρα δεν είναι ο μόνος μεγάλος κατασκευαστής τηλεφώνων που φημολογείται ότι σχεδιάζει να μπει στο χώρο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Πηγές του Reuters αναφέρουν ότι και η Xiaomi σχεδιάζει να μπει στη μαζική παραγωγή EV οχημάτων. Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες αυτών των οχημάτων, λέγεται πως η Xiaomi θα τα κατασκευάσει σε εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας The Great Wall Motors στην Κίνα, με το πρώτο μοντέλο να αναμένεται να φτάσει στην αγορά το 2023. Και οι δύο εταιρίες αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις φήμες αν και οι επίσημες ανακοινώσεις ίσως να μην αργήσουν να έρθουν.

Η λογική της Xiaomi είναι απλή. Η κινέζικη εταιρία θέλει να διαφοροποιήσει τις σειρές προϊόντων της και να γίνει πιο «ανθεκτική» στο χρόνο. Ενώ αυτή τη στιγμή είναι ένα από μεγαλύτερα brands τηλεφώνων παγκοσμίως, λειτουργεί με μικρά περιθώρια κέρδους και θα μπορούσε εύκολα να αντιμετωπίσει προβλήματα μελλοντικά αν οι ελλείψεις σε chip συνεχιστούν. Μία σειρά ηλεκτρικών οχημάτων θα έδινε στην Xiaomi μία πιο αξιόπιστη πηγή εισοδήματος.

Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι η Xiaomi δεν είναι η μόνη εταιρία που έχει παρόμοια σχέδια. Εκτός από την Apple, η Huawei πιστεύεται επίσης ότι κάνει κάποιες πρώτες κουβέντες σχετικά με τα EV οχήματα. Ακόμη, η Baidu έχει ήδη παρουσιάσει σχέδια για την κατασκευή ενός EV οχήματος με τη βοήθεια της κινέζικης αυτοκινητοβιομηχανίας Geely. Αν και αυτή τη στιγμή αυτά τα πρώτα σενάρια ίσως μοιάζουν διαφορετικά από αυτά που μας έχουν συνηθίσει οι συγκεκριμένοι τεχνολογικοί γίγαντες, ίσως κι άλλες εταιρίες στο μέλλον αλλάξουν στρατηγική και να μπουν στην ηλεκτροκίνηση, χωρίς απαραίτητα να είχαν προηγούμενη εμπειρία η κάποια σχετική σειρά προϊόντων.

Η Xiaomi θα προσπαθήσει ενδεχομένως να προσελκύσει περισσότερους χρήστες βασιζόμενη στο δικό της οικοσύστημα. Σύμφωνα με μία πηγή, ο ιδρυτής της εταιρίας Lei Jun θεωρεί πως η εμπειρία της Xiaomi στον σχεδιασμό υλικού θα της δώσει πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Σε αντίθεση με ορισμένους από τους αντιπάλους της, η Xiaomi κατασκευάζει πολύ περισσότερα προϊόντα εκτός από τηλέφωνα, από smart τηλεοράσεις έως και βραστήρες ρυζιού. Έχει την τεχνογνωσία να σχεδιάσει ένα προϊόν το οποίο μπορεί να συνεργάζεται με άλλες Xiaomi οικιακές συσκευές, κάτι που θα μπορούσε να κάνει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μία ελκυστική επιλογή.

Ενημέρωση 12:55 - Δεν χρειάστηκε να περιμένουμε πολύ για την επιβεβαίωση της είδησης, με τη Xiaomi να ανακοινώνει πριν λίγο την είσοδό της στην αγορά των «έξυπνων ηλεκτρικών οχημάτων» με την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας. Η θυγατρική θα ανήκει εξ ολοκλήρου στη Xiaomi, με την κινεζική εταιρεία να επενδύει αρχικά, 1.5 δισ. δολλάρια, ένα ποσό που θα φτάσει ακόμα και τα 10 δισ. δολάρια σε διάστημα 10 ετών. 

Στην επίσημη ανακοίνωση, ο CEO της εταιρείας, Lei Jun αναφέρει ότι στόχος της Xiaomi είναι να «προσφέρει ποιοτικά έξυπνα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προκειμένου όλος ο κόσμος να μπορέσει να απολαύσει την έξυπνη ζωή από οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή». Περισσότερες πληροφορίες θα γίνουν γνωστές στις 2.30μμ ώρα Ελλάδος όταν και είναι προγραμματισμένη η νέα παρουσίαση της εταιρείας στην οποία θα δούμε μεταξύ άλλων και τη νέα γενιά του Mi Mix smartphone.

 

  • Like 2